Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

AUDIO: Česká cikánská rapsodie. Vzpomínky proslulého „Černého partyzána“ Josefa Serinka čte herec Hynek Čermák

03. srpna 2020
Čtení na 1 minutu

Český rozhlas Vltava začíná vysílat čtení na pokračování vzpomínek proslulého “Černého partyzána” Josefa Serinka, jemuž se podařilo uprchnout z koncentračního tábora v Letech a zapojit se do oboje proti nacistům, kteří povraždili jeho rodinu. Premiéru každého dílu v podání herce Hynka Čermáka můžete poslouchat každý všední den v 11:30 na Vltavě a po odvysílání ještě po dobu dvou týdnů on-line.

Vzpomínky zaznamenal v letech 1963–1964 historik Jan Tesař, vyšly jakou součást obsáhlé knižní edice Česká cikánská rapsodie (Triáda 2016).

Česká cikánská rapsodie

Účinkuje: Hynek Čermák
Připravil: Robert Krumphanzl
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2020

Josef Serinek žil v letech 1900–1974. Roku 1942 byl i se svou rodinou kvůli svému romskému původu deportován do tábora v Letech. Odtud se mu podařilo uprchnout. Všech deset jeho nejbližších příbuzných zahynulo buďto ještě v Letech, nebo v Osvětimi, kam byli násilně deportováni.

Po dramatické štvanici, která byla na něho a jeho uprchlé druhy pořádána, se mu podařilo nalézt útočiště v odlehlých vsích v okolí Nového Města na Moravě. Zde se také zapojil do protinacistického odboje a stal se jeho významným účastníkem. Byl jedním z prvních českých partyzánů a organizátorů tohoto hnutí na západ od moravsko-slovenského pomezí. Vybudoval zde rozsáhlou síť spojek, získal řadu pomocníků, zorganizoval a vybudoval úkryty v lesích a u českých vlastenců na Českomoravské vrchovině.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon