Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

PREMIÉRA: Reportáž o výstavě BíLá Místa v Hraničáři. Ve čtvrtek ve 20.30 bude promítnut i dokumentární film LETY

14. září 2020
Čtení na 1 minutu

V Galerii Hraničář je od středy 16. 9. 2020 k vidění výstava BíLá Místa, jejíž velká písmena v názvu odkazují na hnutí Black Lives Matter. Jako doprovodná akce bude 8. 10 ve 20.30 promítnut dokumentární film LETY, který natočila ROMEA TV.

Vystavující:
Natálie Kubíková, Lea Kupková, Tamara Moyzes, Martin Zet, Romane Kale Panthera, Lukáš Houdek, Oto Hudec, QRSTOCK, ARA ART, z.s. & Divadlo Husa na provázku

Kurátorky:
Věra Duždová Horváthová, Vendula Fremlová

Vizuální identita:
Magdaléna Gurská a Natálie Kubíková

Název výstavy BíLá Místa podle kurátorek odkazuje k nepřítomnosti a neviditelnosti menšin v majoritní kultuře. “Zaměřuje se na díla romských a proromských umělců a umělkyň, kteří zpochybňují a odhalují problematiku dominantních kulturních i jazykových (textuálních i vizuálních) praktik,” upozorňují kurátorky. “Bílé místo je prázdno na mapě. Bílá místa jsou mezerami v kulturní i institucionální historii a současnosti,” dodává Věra Duždová a Vendula Fremlová.

PROGRAM K VÝSTAVĚ

29. 9. v 16.00 | Komentovaná prohlídka výstavy s umělcem Lukášem Houdkem
4. 10. v 15.00 | Výtvarná dílna pro děti s umělkyní Leou Kupkovou
8. 10 v 20.30 | Projekce filmu Lety za účasti autorek Violy Tokárové a Mgr. Renaty Berkyové z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v.i.i. s následnou debatou.
9. 10. v 18.00 | Komentovaná prohlídka výstavy doplněná o diskuzi s Dominikou Moravčíkovou (Kapitál noviny ) s jejími hosty + LÁSZLÓ FARKAS “GYPSYROBOT” (DJ and Roma LGBTQI activist) + Alex Dzurko (rapper)

Výstavní projekt vznikl ve spolupráci s organizacemi:
ROMEAAra art a Divadlo Husa na provázku.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon