Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Cenu Works in Progress 2014 získal film Koza s boxerem Petrem Balážem

14. července 2014
Čtení na 2 minuty

Patnáct projektů vybraných z počtu 51 se představilo 7. července na Mezinárodním Filmovém Festivalu v Karlových Varech v rámci Works in Progress 2014. Mezinárodní porota vybrala ten nejslibnější snímek, který získá cenu deset tisíc euro za služby festivalového partnera – Barrandovských Studií. Tím nejlepším se stal film v česko-slovenské koprodukci Koza (Goat) od Ivana Ostrochovského. Projekt byl představen režisérem Ivanem Ostrochovským a producentem Jiřím Konečným.

Vyjádření poroty

„Na porotu udělalo dojem, na jak vysoké úrovni byly všechny projekty v letošní soutěži Works in Progress. Nakonec jsme do užšího výběru vybrali tři různé projekty, včetně filmů Cesta do Říma a The Gulls. Cenu získává film se silnými postavami, smutným i vtipným vizuálním stylem od režiséra, který dokáže smísit lehkost a těžkost příběhu s naprostým přehledem. Vítěz desátého ročníku Works in Progress je tedy film Koza (Goat).

Porota

Mihai Chirilov, Transylvania International Film Festival (Rumunsko) Guillaume de Seille, Arizona Productions (Francie) Niloufar Siassi, Fortissimo Film Sales (Nizozemí)

Popis filmu

Aby mohl uživit svojí rodinu, vydává se boxer na jedno ze svých posledních tour a bojuje za svůj sen, až do hořkého konce. Romský boxer Peter Baláž, přezdívaný Koza, zažil vrchol své sportovní kariéry na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996. Spolu se svou přítelkyní Miškou nyní žije v chudé osadě na okraji města. Miška zjistí, že je v jiném stavu, ale dítě nechce přivést na svět, přestože Koza dítě chce, protože jsou příliš zadlužení bez vyhlídek na zlepšení. Miška se pokusí o potrat a opouští Kozu, stěhujíc se ke svým rodičům. Koza se rozhodne potřebné peníze vydělat v boxerském ringu…

Vyjádření producenta

Hrdina filmu, Peter Baláž, je opravdový boxer (byl na Olympiádě v Atlantě) a příběh je inspirován jeho životem. Koncept filmu využívá hlavní postavu jako objekt fungující pro uchování iluze autentičnosti díky jeho realistickým aspektům bojování a Kozovými boxovacími zvyky v jeho přirozeném prostředí. Zároveň jsme zdůraznili hledání autentických lokací a postav, které se vyskytují v profesionálním boxingu. Konečný film by měl poskytnout pocit sociální bezmoci a osudovosti. Syrovost prostorů, ve kterých hlavní postavy operují, budou formovat u diváků onu iluzi. Syrové prostředí bude zároveň znamenat syrové postavy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon