Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Česká filharmonie uspořádá hudební workshopy pro děti žijící v sociálně vyloučených lokalitách

14. dubna 2014
Čtení na 1 minutu

Několik novinek chystá na příští sezonu Česká filharmonie. Slavnostně ji zahájí 2. října pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Originálním projektem budou hudební workshopy pro děti žijící v sociálně vyloučených lokalitách. Zpěvačka, muzikantka a sbormistryně Ida Kelarová vyjede v létě spolu s filharmoniky do slovenských romských osad, na jaře také na Ústecko a Chomutovsko. Česká filharmonie tak rozšiřuje edukativní programy pro rodiče s dětmi, pro děti ze sociálně vyloučených lokalit a také pro mladé hudebníky a školy.

Projekt hudebních workshopů pro děti žijící v sociálně vyloučených lokalitách zaštítila zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová, která spolu s filharmoniky navštíví tři romské osady na Slovensku, kde uspořádají hudební workshopy pro děti.  "Sestavíme přibližně patnáctičlenný orchestr, vhodný pro doprovázení romských písniček," uvedl Petr Kadlec, který má vzdělávací programy na starosti. Muzikanti jsou podle něj vůči tomuto projektu velmi vstřícní.

Česká filharmonie bude ještě více pracovat s mladými i malými hudebníky. Den studentstva 17. listopadu oslaví s Českou studentskou filharmonií, Idou Kelarovou s jejím pěveckým sborem Čhavorenge a dalšími studentskými pěveckými sbory. 21. června přizve Jiří Bělohlávek ke spolupráci během Koncertu k Evropskému dni hudby dětský orchestr složený z žáků základních uměleckých škol. Pro žáky základních škol připravujeme nový cyklus Kápneme si do noty, který jim představí postupně židovskou, asijskou, ukrajinskou a romskou hudbu.

Pro velký zájem se rozrůstá nedělní cyklus pro rodiče s dětmi Filharmonici na pokračování o novou řadu s podtitulem Jak je neznáte. Budou v ní účinkovat další komorní soubory českých filharmoniků, např. Jazz Band, Cimbálová muzika nebo Pražský barokní soubor. Na úspěšné rodinné odpoledne Karneval v Rudolfinu naváže v adventu Předmikulášská s andělsko-čertovským koncertem.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon