Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Česká televize odvysílá dokument z cyklu GEN o Karlu Holomkovi

19. července 2017
Čtení na 1 minutu

Česká televize už tuto neděli od 20 hodin na ČT 1 odvysílá v rámci svého cyklu GEN portrét novináře, aktivisty a absolventa VŠ Karla Holomka. Režie se ujal známý dokumentarista, herec a vysokoškolský pedagog Břetislav Rychlík.

GEN: KAREL HOLOMEK

Karel Holomek patří k předním postavám romského etnoemancipačního hnutí. Narodil v roce 1937 v Brně v rodině původních moravských Romů, kteří se na Moravě usadili na konci 17. století. Jeho otec Tomáš Holomek byl první vysokoškolsky vzdělaný Rom v bývalém Československu.

Karel Holomek vystudoval strojní inženýrství na strojní fakultě brněnské Vojenské akademie. Na fakultě později působil jako odborný asistent. Pro své výroky o okupaci sovětských vojsk v roce 1968 byl z fakulty vyloučen. Téměř celá osmdesátá léta vedl samizdatové nakladatelství se zaměřením na kulturní, literární disent, zdaleka ne romský.

Po roce 1990 byl dva roky poslancem České národní rady za Občanské hnutí. Poté podnikal do roku 1996 ve stavebnictví a zaměstnával Romy marně hledající práci. Je předsedou Společenství Romů na Moravě, čestným předsedou Společnosti odborníků a přátel Muzea romské kultury, ředitelem Mezinárodního romského centra při Helsinském občanském shromáždění, členem vládní rady pro lidská práva a redaktorem romského časopisu Romano hangos.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon