Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Československý jazzový festival: Grace Kellyová, Al Foster, Josef Fečo & Gipsy Friends

19. října 2012
Čtení na 1 minutu
Vystoupením dvacetileté uznávané saxofonistky Grace Kellyové začal dnes v Přerově letošní ročník Československého jazzového festivalu. Přehlídku společně s ní obsadí i další přední jazzoví hudebníci. Chybět nebude například legendární bubeník Al Foster či objev britské jazzové scény Anthony Strong. Jedna z nejstarších jazzových přehlídek vyvrcholí závěrečným koncertem v sobotu.
Podle ředitele festivalu Rudolfa Neulse mohou návštěvníci mnohé hudebníky v Přerově vidět poprvé. "Jde například o mladou uznávanou saxofonistku Grace Kellyovou. Poprvé zde bude také zpěvák a pianista Anthony Strong. Já osobně se těším na pátek na vystoupení evropského kvarteta, které připravil Josef Fečo," řekl ČTK ředitel festivalu Neuls.
Na druhou polovinu prvního večera naplánovali pořadatelé vystoupení zpěváka, skladatele a pianistu Anthonyho Stronga ve spojení s uznávaným tuzemským Big Bandem Felixe Slováčka.
Jeden z nejuznávanějších světových hráčů na bicí nástroje, Al Foster, vystoupí jako hvězda pátečního večera. O páteční program se s ním postará česko-slovensko-srbsko-maďarská sestava Josef Fečo & Gipsy Friends, která divákům nabídne fúzi jazzu a romské hudby. V sobotu vystoupí se slovenským AMC Triem švédský kytarista světového renomé Ulf Wakenius. O závěrečnou tečku se postará saxofonista Bill Evans.
Přerovská přehlídka vznikla v roce 1966, nejprve jako amatérský jazzový festival. Roku 1975 jej přerovští kulturní normalizátoři z města vyhnali, a násilně tak tradici přerušili. Roku 1985 byl z iniciativy České jazzové společnosti festival obnoven a jazz se do města navrátil pod názvem Přerovský jazzový festival. Od roku 1996 nese opět název Československý jazzový festival. Na přehlídku jezdívá do Přerova až 2500 diváků.
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon