Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Constanza Macras spolu s Romy ovládla Novou scénu Národního divadla

06. června 2012
Čtení na 2 minuty

Dlouhým potleskem odměnili diváci dojemné, alarmující i vesele překvapivé výpovědi romských umělců, kteří včera večer ovládli Novou scénu Národního divadla. Romští tanečníci a zpěváci všech věkových kategorií z Maďarska, Slovenska a Česka spolu s profesionálními tanečníky souboru Dorkypark choreografky Constanzy Macras se představili v projektu Open for Everything.

Podle uznávané choreografky se tanečně-divadelní inscenace zabývá "jinakostí" Romů. Snaží se změnit zažité stereotypy v takzvané romské otázce. "Nebyl to vůbec lehký projekt. Romská kultura není snadno přístupná. A i kdybych ji studovala roky, nikdy nebudu její součástí. Ve skutečnosti jsou Romové stejní jako ostatní Evropané, jen s lepším smyslem pro rytmus," řekla o projektu Macrasová. Výsledkem její dvouleté přípravy je večer plný hýření a radosti, ale i smutku a otazníků k zamyšlení.

Název představení Open for Everything pochází podle Macrasové z hereckého konkurzu, kdy ji romští zájemci často odpovídali, že jsou "otevřeni všemu". Účastníky představení se nakonec stali Romové od 12 do 56 let, většina z nich dosud neměla s profesionálním tancem zkušenosti, navzájem se vůbec neznali. Svým nadšením a upřímnými výpověďmi, které byly z romštiny simultánně překládány na čtecí zařízení nad jevištěm, diváky nadchli.

Romskou revue doplnila přímo na pódiu pětičlenná kapela, která hrála tradiční romskou muziku propojenou jazzem, funky či etno muzikou. Jako rekvizity používali tanečníci automobil, vycpanou zebru nebo matrace. Plechová garáž se v průběhu inscenace změnila ve svatostánek. Na závěr nechyběl ani opravdový oheň.

Českou republiku reprezentují v projektu herečka Markéta Richterová a zpěvačky a tanečnice Iveta Millerová a Monika Peterová.

Macrasová se na Novou scénu ND vrací po dvou letech, kdy zde předvedla inscenaci s názvem Hell On Earth (Peklo na Zemi). Tentokrát je vrcholem multikulturního projektu Divadlo národů – Romové na Nové scéně, který se zde koná od dubna do konce června. Představení je také součástí festivalu Tanec Praha, který začal v pondělí a bude pokračovat do konce června.

Představení bude mít na Nové scéně reprízu ještě ve středu. Poté se představí v Budapešti, Nitře, Košicích, Berlíně, Hamburku či Stockholmu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon