Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Divadlo jako zkouška, jak vítězit nad rasismem a šikanou

23. dubna 2015
Čtení na 2 minuty

Manipulace, šikana a rasismus – to byly náměty tří her, které minulý týden představilo Divadlo utlačovaných. Jde o zvláštní formu divadla, v němž herci nejprve ztvárňují situaci útlaku na základě vlastních zkušeností a diváci mají poté možnost vstupovat do děje a pokusit se změnit osud hlavního protagonisty k lepšímu. Herci Divadla utlačovaných jsou studenti Fakulty humanitních studií Karlovy univerzity spolu s romskými herci z divadelní skupiny ARA ART Davida Tišera.

První příběh večerního představení v pražském Rock Café byl o studentce Barunce, která musela během příprav na maturitní zkoušku čelit móresům nesoucitné a vypočítavé babičky. Následovalo představení o Aničce, jejímž snem bylo dostat se na konzervatoř, ale ze strany svého okolí se jí nedostávalo žádné podpory. Poslední hra zobrazovala příběh Pepy, kterého kvůli barvě pleti nechtěli pustit do nočního klubu.

„Na Divadle utlačovaných se mi líbí, že se věnuje tématům, o kterých se běžně nemluví a umožňuje divákovi podívat se na problém z různých perspektiv. Člověk z divadla odchází s určitou představou, jak k útlaku přistupovat v reálném životě a jak svoje jednání v takových situacích zlepšit," popsal svoje dojmy z představení Filip Simon.

Unikátnost Divadla si uvědomují jak diváci, tak samotní herci, kterým Divadlo podle slov jedné z účinkujících mimo jiné pomáhá lépe poznat sebe sama. Jeden z romských herců, Josef Ladič k tomu říká: „Líbí se mi, že ve hře nejsem sám za sebe, vystupuji jako někdo jiný, ale dokážu se do role dobře vcítit, protože mám podobné zkušenosti. Pokoušíme se zábavným způsobem upozorňovat na problémy ve společnosti, což mi přijde skvělé.“

Koncept Divadla utlačovaných vytvořil v 60. letech brazilský divadelník Augusto Baolo, jeho průkopnicí v České republice je Lenka Remsová z Masarykovy univerzity v Brně. Před třemi lety začaly tuto formu divadla rozvíjet v Praze Dana Moree s Lízou Zimou Urbanovou, které se rozhodly koncept obohatit o smíšenou skupinu účinkujících tvořenou romskými a ne-romskými herci. V divadelních hrách barvu pleti ale demonstrují například odlišnou barvou paruk, Rom pak může hrát ne-roma a naopak.

„V dnešní době, která upřednostňuje vítěze, o útlaku lidé běžně nemluví, protože z útlakových situací jako vítězové nevycházejí. Divadlo utlačovaných se snaží útlak ‚oddémonizovat‘. Diváci si v něm mohou vyzkoušet nad útlakem zvítězit a fantazírovat o tom, jak se nedat. V reálu si pak nenechají od okolí tolik líbit a můžou být více sami sebou“, říká Dana Moree.

Příští představení Divadla utlačovaných se uskuteční 31. května 2015 v Rock Café.

FOTOGALERIE

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon