Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Divadlo Archa chystá dnes závěrečné představení úspěšné inscenace Vadí-Nevadí

23. května 2016
Čtení na 1 minutu

V divadle Archa se na dnešní večer chystá derniéra úspěšného představení Vadí-Nevadí. 1. června se tak naposledy představí soubor neherců, kteří se dali poprvé dohromady v roce 2012, aby ve spolupráci se švýcarským komentátorem a moderátorem děje – divadelním profesionálem Philippem Schenkerem – připravili představení vyprávějící o vztazích mezi majoritou, Romy a imigranty.

POZOR SOUTĚŽ!

ZDE
najdete soutěž o celkem 4 vstupenky na závěrečné představení Vad-nevadí!
SDÍLEJTE NÁŠ POST A VYHRAJTE
dvě vstupenky!

Námětem inscenace byly skutečné zážitky obyvatel Kostelce nad Orlicí, kde sídlí uprchlický tábor a kde žije také početná romská komunita. Od chvíle svého uvedení hostovala hra také na Slovensku či v Německu. Autory konceptu jsou kromě zmíněného Philippa Schenkera též Jana Svobodová, hudebník Jan Burian a videoartista Jaroslav Hrdlička.
Inscenace je příkladem dokumentárního divadla se silným příběhem. Kromě už zmíněných obyvatel Kostelce nad Orlicí pojednává představení o osudu dvojice běloruských uprchlíků, kteří jsou umístěni do zdejšího uprchlického tábora.

Název hry odkazuje ke známé dětské hře, jejímž principem je "být jednou za hrdinu, jindy zase za sraba" – představení se úzce dotýká právě souvisejících témat ohrožení, nedůvěry a slabosti.

"Vzdávám obdiv všem, zvláště dětským hercům-nehercům za energii a úsilí vložené do ztvárňování obrazu vlastního domova. Protože skutečné emoce na jevišti jsou přeci jen skutečné a vychází-li myšlenky a výpovědi z opravdových prožitků aktérů děje, divák to pozná," uvedla v recenzi pro Divadelní noviny Klára Zindulková.

Představení bylo v rámci vzdělávacího programu Archa školám doplněno také o komentované prohlídky a tematické dílny pro děti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon