Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Divadlo v Řeznické připravuje premiéru hry Vražedný pátek

10. června 2013
Čtení na 1 minutu

První novinkou v repertoáru příští sezony pražského Divadla v Řeznické bude hra Benjamina Kurase Vražedný pátek. Režisér a autor scény Jakub Zindulka, který si v ní zahraje se svým otcem Stanislavem Zindulkou, ji právě začal zkoušet. Režijním supervizorem je Arnošt Goldflam, premiéra bude 12. září.

Benjamin Kuras je autorem dvou desítek rozhlasových a divadelních her, z nichž 17 bylo původně napsáno v angličtině a inscenováno v Anglii, Německu či Izraeli. Zlínský rodák (1944), vzděláním od první třídy až po univerzitní absolutorium Olomoučan, žije od roku 1968 v Londýně. Deset let byl redaktorem české redakce BBC, několik let
provozním manažerem londýnského divadla Young Vic. Od roku 1990 publikuje v českých médiích, vydal tu 27 knih.

Jeho hra Vražedný pátek (The Friday Murder) měla premiéru v roce 1977 v londýnském divadle Soho Poly a vysloužila si kladné hodnocení kritiky. Pozdější rozhlasové verze inscenovala BBC, Izraelský rozhlas a několik německých stanic. Roli Solomona Freitaga vytvořil při londýnské premiéře anglo-český herec George Pravda, pro něhož byl text napsán.

Děj příběhu je situován do Londýna 70. let minulého století a má prvky dokumentárního dramatu. Téma holokaustu je v něm uchopeno nekonvenčně a zdánlivě kontroverzně. Jedná se o provokativní pokus přimět diváka o nazírání viny i z jiných úhlů. I přes sarkasmus je niternou humanistickou zpovědí člověka, kterého nečekaně dostihne minulost.

Benjamin Kuras se v ní kriticky vyjadřuje k mnoha společensko-politickým tématům, mnohdy ostře vyhraněně, a aktivně se politicky angažuje. V různých otázkách s ním diváci nemusí souhlasit; přesto si jeho dramatický text zaslouží zaznít z jeviště a položit jim v širším kontextu otázku o vině či nevině.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon