Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

„Jsi srab nebo hrdina?“ VYHRAJTE LÍSTKY na nevšední představení Vadí-Nevadí v divadle Archa

11. dubna 2014
Čtení na 2 minuty

Divadlo Archa uvádí v neděli 27.dubna vlastní dokumentárně-divadelní inscenaci s názvem Vadí-Nevadí / Kdo je srab a kdo hrdina. Nejde ovšem o zkoušení adrenalinových sportů nebo překonání strachu u hororových filmových scén. Vyhrajte vstupenky na představení a zjistěte, kdo je kdo. Stačí správně zodpovědět soutěžní otázku Kdy a kde proběhla premiéra tohoto představení?

Odpovědi zasílejte do středy 23.dubna na náš e-mail romea@romea.cz, do předmětu zprávy napište „SOUTĚŽ – Vadí-Nevadí“ a připojte svůj telefonický kontakt.

Hustě prší. Pod deštníkem uprostřed dlážděného náměstí na malém městě stojí dva cizí lidé. Záleží jen na jejich odvaze překonat prvotní obavy z neznámého. Pod deštníkem je ale spousta místa. A vejdete se tam i vy, pokud chcete.

Lidé se setkávají, mluví spolu, zajímají se o příběh toho druhého. Někdo vypráví, někdo poslouchá. Nic nezvyklého, lidé tohle dělají běžně. Co když se ale vypráví příběh běloruského imigranta nebo romského školáka. Vadí? Nevadí?

Lehkost a nevinnost dětské hry, kdy si hráči kladou „otázky na tělo“, se vytrácí a otázky se stávají stále více nepříjemné a dotěrné. Nutí nás totiž přemýšlet nad tím, před čím ještě klopíme oči a co už naopak nejsme ochotni tolerovat. Kam jsme ochotni zajít a kam je to už pro mě daleko. Co mi na druhém vadí a co ještě ne.

Život nám jasně ukazuje, že je klidně možné, aby mi jedna a ta samá věc u někoho vadila a u jiného ne. I díky tomu, že hranice naší tolerance, ale i obdivu nebo naopak odporu vůči někomu, mohou být proměnlivé jako obrázky v dětském kaleidoskopu, bylo nakonec možné zrealizovat na prknech Divadla Archa divadelní projekt Jany Svobodové a Philippa Schenkera Vadí-Nevadí / Kdo je srab a kdo hrdina.

Postavy ze hry jsou reálné a žijí své životy v Kostelci nad Orlicí, ať už se jedná o „bílé“ české starousedlíky, romské starousedlíky nebo lidi z nedalekého uprchlického tábora. Tváří v tvář se tak během představení setkáme s osmiletou romskou dívkou Nikolou nebo třeba s Yauhenem, běloruským studentem, který kvůli účasti na protestech proti Lukašenkovi emigroval se svou ženou do Čech. Výjimečnost jejich příběhů netkví pouze v nich samotných, ale také v tom, že se v jejich osobách jakoby koncentruje a personifikuje otázka „Vadí?“

Zprvu o sobě tenhle vtíravý otazník dával hlasitě vědět i mezi účinkujícími navzájem. „Na počátku nebylo vůbec představitelné, aby na scéně byly společně romské a bílé děti. Nyní tvoří jednu partu,“ říká Jana Svobodová, spoluautorka inscenace, v rozhovoru pro noviny Divadla Archa.

Protagonisté se v průběhu přípravy projektu poznávali víc a víc. A o to jde. Poznat se a zažít svět očima druhého.

Více o představení si přečtěte zde.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon