Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Do Prahy přijíždí Ágnes Darócziová, významná romská aktivistka

25. listopadu 2016
Čtení na 2 minuty

V rámci festivalu RomAcademy: Dny živé romštiny, svátku věnovaného zviditelnění romštiny ve veřejném prostoru, vystoupí výrazná maďarská romská aktivistka Ágnes Darócziová. Tato důležitá hybatelka evropského romského hnutí se zúčastní panelové debaty Romština jako tvůrčí jazyk, která proběhne 28. listopadu od 15:30 v malém sále divadla Minor.

„Na počátku romského kulturního hnutí v Evropě stála zásadní událost, jíž byla První národní výstava romských samouků, kterou v roce 1979 uspořádala Ágnes Darócziová v Kulturním centru Pataky v Budapešti,“ vysvětluje kurátorka Timea Junghaus. „Právě tato výstava poprvé v mezinárodním měřítku upozornila na romskou kulturu, získala jí mnohé přívržence a měla dlouhodobý příznivý dopad na tvorbu Romů ve střední a východní Evropě,“ dodává Junghaus.

Ágnes Darócziová se narodila jako první z pěti dětí v romské osadě Bedő nedaleko rumunských hranic. Byla jednou z prvních maďarských Romek s vysokoškolským titulem. Vystudovala učitelství pro střední školy s aprobací maďarský jazyk a literatura. V roce 1978 založila s manželem Jánosem Bársonym hudební skupinu Kalyi jag, která se jako jedna z prvních hudebních formací s romským repertoárem mezinárodně prosadila díky zájmu o tzv. world music.

Darócziová zorganizovala celkem tři souborné výstavy umění romských samouků (1979, 1989 a 2000) a vyvedla do té doby opomíjené romské umění na světlo. K jejím největším úspěchům v práci pro maďarskou televizi (1992-2000) patří odvysílání osmihodinového bloku k uctění památky romského holocaustu za účasti významných romských osobností 2. srpna 1994.

Iniciovala rovněž výstavbu Památníku romského holocaustu, který byl v roce 2006 v Budapešti odhalen a jenž se stal místem každoročního setkání k připomenutí evropského romského holocaustu. Ágnes Darócziová se prostřednictvím romské organizace Phralipe veřejně angažuje ve všech otázkách, které nějak souvisejí s právy (nejen) maďarských Romů. Účastnila se demonstrací proti (nyní již zrušené) polovojenské Maďarské gardě, koordinovala pomoc romským rodinám postiženým sérií rasistických vražd v letech 2008 a 2009.

Nyní přijíždí Ágnes Darócziová do Prahy, aby kromě účasti na Dnech živé romštiny podpořila projekt RomArchive – digitální archiv Sintů a Romů, financovaný německou Spolkovou kulturní nadací (Kulturstiftung des Bundes), v němž je členkou poradního sboru.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon