Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dokumentární film Muzea romské kultury vyhrál cenu za nejlepší český film na mezinárodním festivale

29. listopadu 2018
Čtení na 1 minutu

Dokumentární film Anny Babjárové z Muzea romské kultury „Andrej Pešta: O Fotki“ vyhrál cenu za nejlepší český film na mezinárodním filmovém festivalu Etnofilm Čadca 2018. Jubilejní dvacátý ročník probíhal v Čadci  od 20. do 23. listopadu a soutěžilo v něm 46 filmů z 27 zemí v jedenácti kategoriích. Celkový počet přihlášených filmů však byl 173 ze 47 zemí.

Autorský film Anny Babjárové Andrej Pešta: O fotki, vytvořený pro přechodnou výstavu Muzea romské kultury Andrej Pešta: Mire sveti/Světy Andreje Pešty, si tak odnesl již druhé ocenění, tentokráte v podobě dřevěného Turoně. Předtím byl již oceněn na přehlídce muzejních filmů MUSAIONfilm 2018 v Uherském Hradišti, kde o ceny soutěžilo 38 přihlášených filmů. Tehdy vyhrál hlavní cenu Černý Janek.

K úspěchu Muzeu pogratuloval i ministr kultury Antonín Staněk: „Blahopřeji kolegům z Muzea romské kultury, které je jednou z 29 příspěvkových organizací Ministerstva kultury, k získání tohoto skvělého ocenění. Je potvrzením toho, že jejich práce má smysl a že jdou naprosto správným směrem.“

Film, který je veřejně dostupný na youtube, představuje život a dílo Andreje Pešty, romského fotografa, literáta a aktivisty. Jednotlivé animované fotografie z Peštova díla jsou komentované lidmi, kteří Andreje Peštu osobně znali a dohromady tak vytváří zajímavý a zábavný dokument. Výstava je nyní přihlášená i do soutěže Gloria Musealis v kategorii Muzejní výstava roku. V Muzeu romské kultury je k vidění do 10. března 2019.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon