Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dokumentární snímek o nechtěném romském fotbalovém klubu bojuje o cenu na karlovarském festivalu

08. července 2016
Čtení na 3 minuty

Svérázný český snímek ze sportovního prostředí s názvem FC Roma Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara soutěží na filmovém festivalu v Karlových Varech o cenu pro nejlepší dokument. Přibližuje rasovou problematiku očima klubu okresního přeboru, převážně složeného z romských hráčů. Snímek se má na podzim objevit i ve filmové distribuci, podle Bojara bude uveden i na dalších festivalech.

S klubem FC Roma v roce 2014 některé kluby nechtěly hrát, dnes už je to jinak a tým nevyhrává jen kontumačně. Děčínský klub má za sebou několik zápasů s diplomaty z ambasád a tento týden si v rámci propagace filmu zahrál i s karlovarským festivalovým týmem.

VIDEO

“Počítáme i s projekcemi v lokalitách, kde existuje nějaké napětí s Romy,” řekl Bojar ČTK. Snímek však podle něj není fikcí. “Naopak, kopíruje příběh jedné sezony v tom konkrétním děčínském romském klubu. Nezastíráme však, že kombinujeme autentické záběry s těmi inscenovanými, které se ale skutečně staly,” dodal.

Rozálie Kohoutová podotkla, že se báječně shodli ve smyslu pro humor, což bylo důležité. “Následně jsme se na tom shodli i s našimi protagonisty. Nedošlo ke třenicím, vycházeli jsme z toho, co se stalo, a občas využili metodu rekonstrukce. Už při přípravách jsme měli v ruce jakýsi scénář, podle kterého jsme pak natáčeli,” uvedla.

“Jisté je, že by mohl vyhrát cenu pro ten nejzábavnější. Jeho protagonisté, především trenér Pavel Horváth a brankář Patrik Herák, jsou přirození herci a jejich průpovídky a činy oživují vážné téma rasové nesnášenlivosti spontánními okamžiky slovní i situační komiky,” komentuje šance na zisk ocenění na serveru iHNed.cz Tomáš Stejskal.

Snímek FC Roma podle Stejskala poctivě sleduje jednu sezonu děčínského klubu, občas věci trochu inscenuje, ale základem je důvěra a trpělivost. Z nich se zrodil zábavný portrét místních hráčů, ale také pohled na život ve městě plném předsudků.

“Vás je deset milionů a bojíte se nás, co vy jste za národ,” říká brankář Patrik svému bílému kolegovi, s nímž jezdí vzadu na popelářském voze. Právě podobné situace, v nichž se spolu baví zástupci většiny i menšiny bez nenávisti, ale přesto v zajetí těch největších předsudků, patří k nejcennějším chvílím filmu. Dodává Stejskal.

“Film FC Roma nevolá proti rasismu, ukazuje odpozorovanou realitu oblastní kopané, která leckdy připomene skvěle vykreslené postavičky seriálu Okresní přebor. Ale dokument Bojara a Kohoutové v žádném případě není legrácka. Lze jej zařadit do svébytného českého dokumentárního žánru sociálních komedií, které točí například Vít Klusák s Filipem Remundou. Také jejich filmy Český sen či Český mír byly do značné míry groteskami, mířily přitom vždy k podstatným společenským tématům,” uvádí Tomáš Stejskal.

“Fanoušci fotbalu se ve filmu z velké části projevují jako extrémní burani, ale to dávno není žádné překvapení. Českého diváka nezaskočí výroky jako „Hitlera na vás“ a „černý svi..“, pronášené nahlas se samozřejmostí, s jakou si objednáváme kávu,” popisuje film na serveru Novinky.cz Stanislav Novák, který ho ocenil 85%.

Na druhou stranu film FC Roma neidealizuje ani romské protagonisty. “V humorných scénách přiznává, že si někteří mladí fotbalisté tu trávu občas zapálí či že brankář kulhá, protože se “ožral a spadl ze schodů”. Ale právě tím z nich snímek dělá hrdiny, s nimiž se může ztotožnit každý, neboť jsou lidští. Žádní ušlechtilí nomádi, ale ani ti, kteří kradou, autobusem jezdí zadarmo a podporu dostanou větší, než mají bílí plat,” uvádí Tomáš Stejskal.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon