Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Elvis Presley, Charlie Chaplin nebo Yul Brynner. Malované portréty osobností s romskými kořeny jsou k vidění na výstavě v Praze

10. listopadu 2020
Čtení na 4 minuty

Elvis Presley, Charlie Chaplin, Yul Brynner nebo prezident Brazílie Juscelino Kubitschek a další čtyři osobnosti s romským kořeny jsou k vidění na malovaných portrétech Josefa Feča na venkovní výstavě v parku v ulici Tusarova v Praze Holešovicích.

Autor výstavy, výtvarník a absolvent Střední umělecké školy v Prešově Josef Fečo, ve svém díle představuje 8 světových osobností, které mají romské kořeny v podobě portrétů zhotovených technikami pop art, street art, stencil art.

Portréty zobrazují významnou romskou spisovatelku Elenu Lackovou, belgického jazzového kytaristu, skladatele a zakladatele romského jazzu Djanga Reinhardta, amerického herce a zpěváka Elvise Presleyho, herce, komika, režiséra a producenta Charlese Chaplina, Juscelina Kubitscheka, prezidenta Brazílie v letech 1956-1961, britského herce Michaela Caina, francouzského filmového režiséra, scénáristu, skladatele, herce a producenta Tonyho Gatlifa a rusko-amerického divadelního a filmového herce Yula Brynnera, známého z westernu Sedm statečných.

“Cílem naši galerie je přinést umělecká díla od Romů do veřejného prostoru. Výstavu jsme vybrali společně se slovenským partnerem Státní vědeckou knihovnou v Prešově,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz David Tišer.

“Výstava Josefa Feča je nejen vizuálně pěkná, ale zároveň vzdělávací,” dodal Tišer.

Označení Presleyho jako osobnost s romskými kořeny vyvolalo rozporuplné reakce v roce 2008, kdy časopis ve Velké Británii, jehož cílem je rozptýlit mýty o Romech a Travelerech, tuto informaci zveřejnil. Někteří odborníci tehdy tvrdili, že časopis uvádí dezinformace. Jedním z důkazu prý je i to, že Elvis Presley nikdy o svém romském původu nehovořil.

“Neexistuje žádný záznam o tom, že by Presley měl něco společného s Romy. To, že měl někdo před 300 lety v rodině Roma je zcela irelevantní a nemůže se o něm tvrdit, že byl Rom,” uvedl tehdy pro Daily Mail spisovatel a odborník na romskou kulturu David Altheer. Podle něj je hledání takových “romských hvězd” spíše směšné.

“Jen ať se diskutuje,” reagoval pro server Romea.cz David Tišer na otázku, zda se neobává, že se například kolem původu Elvise Presleyho zdvihne ostrá diskuze.

Výstava, která bude v pražských Holešovicích k vidění až do 21. listopadu, je podpořena Visegrádským fondem v rámci projektu Utajené hodnoty největší menšiny ve Visegrádském regionu. Projekt vznikl na základě spolupráce 3 organizací, ARA ART (CZ), Státní vědecká knihovna v Prešově (SK) a Independent Theather (HU).

VIDEO

Elvis Presley

Elvis pocházel po matce z romské kočovné rodiny, původem z Francie. Narodil se v lednu 1935 v americkém státě Mississippi. Hrál ve třiceti filmech, většinou v muzikálech. Stal se hudební ikonou pro několik generací.

Charlie Chaplin

Herec, režisér a producent Charlie Chaplin se narodil v roce 1889 v Anglii v romském voze nedaleko Birminghamu. Místo, kde přišel na svět se jmenovalo Černá záplata a bylo známo tím, že tam žila velká komunita kočovných Romů. Lítost nad zacházením s Romy v nacistickém Německu ho vedla k vytvoření postavy Hitlera ve filmu Velký Diktátor z roku 1940.

Michael Caine

Britský herec Sir Michael Caine po otci pochází z rodu irských Travellers, kteří obchodovali s koňmi. Svým původem se netají. Je dvojnásobným držitelem sošky Oskara.

Yul Brynner

Rusko-americký oskarový herec začal s herectvím v USA. Narodil se v roce 1920 v ruském Vladivostoku, zpíval, hrál na kytaru a vystupoval jako artista. Ovládal sedm cizích řečí. Známý je z westernu Sedm statečných. Brynner se angažoval i politicky. Zúčastnil se prvního i druhého světového kongresu Romů. V roce 1977 mu udělili titul čestného prezidenta Mezinárodní romské unie.

Juscelino Kubitschek

Narodil se v Brazílii, ale jeho dědeček Kubíček byl český Rom z Třeboně. Juscelino Kubitschek de Oliveira byl guvernérem státu Minas Gerais a v letech 1956-1961 se stal prezidentem Brazílie.

Tony Gatlif

Gatlif, který se narodil v Alžírsku, pochází z rodiny berberského otce a andaluské Romky. Ve Francii žil od roku 1960, přičemž se věnoval nejen své herecké kariéře, ale také natáčení filmů s romskou tématem. Mezi známé filmy z jeho tvorby patří hudebně obrazový film látce DROM – Šťastnou cestu, film Corre Gitano, Gadjo dilo a další.

Elena Lacková

Patří mezi nejvýznamnější romské spisovatelky. Svá díla zaslala dětskému a dospělému čtenáři. V její tvorbě pro děti nacházíme krátké povídky ze života Romů psány s cílem oslovit dětského čtenáře a socializovat ho přes uměleckou prózu pro děti a mládež. Absolvovala Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v roce 1970. Věnovala se i prozaické a dramatické tvorbě. Byla celoživotní aktivistkou a romskou buditelka. Narodila se 22. března 1921 ve Velkém Šariši a zemřela 1. ledna 2003 v Košicích.

Django Reinhardt

Strávil většinu svého mládí v romských táborech poblíž Paříže. Hrál tehdy na banjo, kytaru a housle už od útlého věku. Začal s houslemi a postupem času přešel na kytarové banjo, které mu bylo věnováno a na které hraje na své první nahrávce z roku 1928. Stal se jedním z prvních evropských jazzových kytaristů, kteří prorazili ve světě. S houslistou Stéphane Grappellim založil Quintette du Hot Club de France, který popsal kritik Thom Jurek jako jedna z nejoriginálnějších skupin v historii jazzu. Jeho nejznámější skladby se staly jazzovými standardy. Patří mezi ně například My Sweet, Minor Swing, Tears, Belleville, Djangology a Nuages (což francouzsky znamená “mraky”).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon