Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Emília Rigová se stala laureátkou Ceny Oskara Čepána

01. listopadu 2018
Čtení na 1 minutu

Prestižní Cena Oskara Čepána se uděluje na Slovensku pro mladé umělce do 40 let a letos se v Bratislavě konal již 23. ročník. Ve čtvrtek 25. října se stala laureátkou této ceny romská umělkyně Emília Rigová. S cenou se pojí i rezidenční pobyt v New Yorku, finanční odměna a samostatná výstava po návratu z New Yourku. O vítězce rozhodla mezinárodní porota, která v práci této umělkyně ocenila genderový a globální přístup a silný potenciál do budoucna.

“Raklóri vo svojich inštaláciách, videách a fotografiách vizualizuje pluralitu svojich identít, ktoré sa ako ramená rieky vlievajú do hlavného toku. Ten ústi v oceáne jej tela. Niektoré tečú pokojne a priamo, kým iné sú divoké a kľukaté. Je aj, ale nikdy nie len Rómka. Jej práce sa snažia pozrieť za hmlovinu identít našich malých svetov a ukazujú nám, že bližšie k sebe môže znamenať práve ďalej od, či akési opustenie seba. Práve v tomto opustení tkvie možnosť uvidieť, čím všetkým by sme mohli byť. Kde sa začína moje ja? Raklóri tvorí v exile. Exil neznamená len byť vyhostený alebo vyhostená z vlastnej krajiny, ale môže byť voľbou a stavom mysle. Vyjadruje túžbu prekročiť hranice a porušiť okraje,“ říká o laureátce Kristína Országhová na facebookové stránce Ceny Oskara Čepána.

Emília Rigová tvoří od roku pod alter egem Bári Raklóri (z romštiny bari/ velký, velká; raklori/ dcera neromských rodičů) a její tvorbu bylo možné vidět např. na výstavě Vesmír je černý // O kosmos hino kalo kurátorky Ladislavy Gažiové v Místodržitelském paláci v Brně, kterou připravilo Muzeum romské kultury ve spolupráci s Moravskou galerií, nebo se účastnila Uměleckého sympozia – 5. setkání romských umělců, které pořádalo Muzeum romské kultury v Brně v roce 2017.

Srdečně gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů v tvorbě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon