Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Etnolog Arne Mann představil novou monografii o romských kovářích na Slovensku

22. ledna 2019
Čtení na 2 minuty

Přední slovenský etnolog Arne B. Mann vydal na sklonku roku 2018 obsáhlou monografii Romští kováři na Slovensku. Minulý týden knihu představil i pražskému publiku v rámci přednáškového cyklu Romistických utopií, který pravidelně během akademického roku pořádá Seminář romistiky na FF UK spolu se spolkem Romano džaniben.

Arne Mann se o romské kováře zajímal po celou dobu svého akademického působení a na přelomu 80. a 90. let mapoval jejich již zanikající svět podrobně. Zaznamenával, jak rodiny kovářů žily a jaké měly postavení v rámci slovenského venkova. Zdokumentoval, jakým pracovali náčiním a co a jakým způsobem vyráběli. Po letech se za informátory vrátil a detailně popsal, jak se kováři adaptovali na společenské změny. Monografie tak nabízí ucelený pohled na romské kováře na Slovensku posledních 30 let.

Arne Mann v rámci krátké přednášky popsal celou řadu předmětů, které byly typickými výrobky romských kovářů, ale časem ztratily funkci a přestaly se vyrábět. „Kovářské řemeslo mělo svůj vrchol v 19. století. Na přelomu 19. a 20. století už začalo postupně upadat v důsledku průmyslové výroby. Předtím se např. hřebíky vyráběly a prodávaly na kusy a najednou se průmyslové hřebíky prodávaly na kila a byly výrazně levnější. Zanikaly také různé věci jako např. tzv. dreifus, což byla podložka pod hrnec na otevřené ohniště. Ten zanikl čistě proto, protože se přestalo vařit na otevřeném ohni a zavedly se sporáky. Tím tento pro kuchyň dříve nevyhnutelný výrobek ztratil svoji funkci. Podobný osud stihl i křesadla po rozšíření zápalek apod..“ Celá řada kovářů se ale na vývoj společnosti adaptovala, přeorientovala a stali se vyhledávanými uměleckými kováři.

Publikace je dvojjazyčná ve slovenském a anglickém jazyce a je doplněna bohatým obrazovým materiálem, který tvoří převážně fotodokumentace z celoživotního výzkumu autora přímo ze zkoumaného terénu.

Arne B. Mann je přední slovenský etnolog. Od roku 1983 pracoval jako samostatný vědecký pracovník na Ústavu etnologie Slovenské akademie věd a po odchodu do penze zůstává emeritním pracovníkem. Zajímá se o historii a zvyky Romů na Slovensku. Jeho tematický záběr a publikační činnost je úctyhodná, od náboženství a víry, rodiny a společenských vztahů, obřadů a obyčejů až po bydlení a demografický vývoj romské populace v regionu. V posledních letech se intenzivně zabývá i tématem romského holocaustu. Podílí se se Zuzanou Kumanovou na projektu Ma bisteren!, v jehož rámci osazují pamětní místa pomníky, pořádají přednášky a organizují pietní shromáždění.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon