Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Fotograf upozorní na vzestup nacionalismu, krajní pravice a populismu

08. září 2022
Čtení na 2 minuty

V Praze dnes začíná 12. ročník festivalu Fotograf s podtitulem Nikdo sem nepatří víc než vy. Bude se věnovat až do 30. října vzestupu nacionalistických, populistických a krajně pravicových směrů a chce konfrontovat tyto tendence se současným uměním. V šesti galeriích v Praze a Ústí nad Labem budou vystavena díla 36 českých a zahraničních umělců.

Ta využívají dokumentárních i aktivistických přístupů a společně vytváří prostředí pro sdílení uměleckých a teoretických přístupů s publikem. Kromě fotografií a audiovizuální tvorby čekají návštěvníky také diskuse s umělci, přednášky, projekce nebo komentované procházky.

Kurátorkami festivalu jsou Markéta Mansfieldová, Elisabeth Pichlerová a Tereza Rudolfová. “Rády bychom ukázaly, že národní identita není něčím daným, ale že se mění a že tento vývoj často ovlivňují lidé, kteří si chtějí zajistit svou politickou, ekonomickou nebo náboženskou moc. A že tato identita může být jak emancipačním, tak diskriminačním konceptem, který lidi spojuje, ale také je umí obrátit proti sobě,” uvedla k záměru festivalu Markéta Mansfieldová.

Nejrůznějším formám vizuální reprezentace krajně pravicového násilí bude věnována i první výstava festivalu, jejíž vernisáž ve Fotograf Gallery dnes bude zahájením festivalu. Výstava představí například série fotografií Ludwiga Raucha zachycující rasistické útoky v Německu 90. let. S jiným dokumentárním přístupem a o 30 let později vyobrazuje podobnou problematiku fotograf Jakob Ganslmeier, mezi jehož náměty patří například zbavování se ideologických tetování.

Vzestup pravice sledují i umělci v jiných zemích a například ukrajinský umělec Mykola Ridnyi ve Fotograf Gallery v Jungmannově ulici vystavuje sérii, ve které žvýkačkou zakrývá symboly pravicově radikálních organizací. Dlouhodobě se ve svých reflexích sociální a politické reality zabývá vzestupem a mezinárodní provázaností pravicového extremismu v Evropě.

Ústřední výstava festivalu začne 23. září ve Veletržním paláci a představí umělecké strategie, které útok na občanská práva a svobody chápou jej jako symptom posunu od demokratického politického uspořádání k autoritářskému. Prezentovaná díla převážně středoevropských umělců zdůrazňují historickou podmíněnost současných represivních tendencí a rozvíjejí možné formy odporu prostřednictvím uměleckých prostředků, uvádějí pořadatelé.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon