Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV uvede na festivalu Meeting Brno dokumentární film LETY

21. července 2021
Čtení na 1 minutu

Dokumentární film Lety z produkce organizace ROMEA TV se představí divákům v Brně – ve středu 28. července se proběhne veřejná projekce v rámci festivalu Meeting Brno.

Dokument Františka Bikára, Violy Tokárové a Renaty Berkyové z roku 2019 zachycuje dvacet let snah mnoha aktérů o odstranění vepřína z místa koncentračního tábora i přetrvávající debatu o historii tohoto místa.

Dokument kombinuje investigativní pátrání po nevyjasněných skutečnostech, které ovlivnily okolnosti odkupu, výpovědi pamětníků a dobové záběry z archivu ROMEA TV, České televize a archivu Amerického památníku holokaustu s rozhovory s přímými aktéry kauzy, jako je Čeněk Růžička, Fedor Gál, Vladimír Mlynář, Markus Pape, mirovický starosta Adolf Vondrášek, Petr Uhl, archeolog Pavel Vařeka, Daniel Herman a další.

Film získal zvláštní cenu na berlínském festivalu romského filmu Ake Dikhea? – zvláštní uznání uměleckého ředitele festivalu Hamze Bytyciho.

Po projekci budou na dotazy odpovídat pracovníci Muzea romské kultury. Představí také činnost muzea týkající se nového památníku v Letech. Projekce se koná ve spolupráci s Muzeem romské kultury a Moravským zemským muzeem. Začíná v 17h v Dietrichsteinském paláci (Zelný trh 8).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon