Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Romale: Lidé se tu můžou potkávat, poznávat a vytvářet si vlastní názor

17. srpna 2015
Čtení na 1 minutu

„Je jedno odkud jsme, důležité je, že společně vytvoříme krásné životní momenty, které si s sebou odneseme navždy v našich srdcích,“ tato slova jsou podle hlavní pořadatelky Idy Kelarové mottem mezinárodního romského festivalu Romale. Festival probíhal od čtvrtka do neděle v Hamrech u Bystrého na Svitavsku.

Atmosféra festivalu, který kombinoval hudební vystoupení, workshopy a diskuse, mottu odpovídala. Přijeli na něj lidé z Izraele, Norska, Slovenska, Polska, Rakouska nebo Švédska, Romové i „neromové“. Někteří jako účinkující, jiní jako diváci, kteří si ale vyzkoušeli zpěv a tanec v průběhu workshopů.

V rámci diskusí vystoupil například romský aktivista, politik a novinář Karel Holomek, který v přednášce určené především pro mladé hosty festivalu zdůrazňoval roli vzdělání. Holomek mimo jiné řekl: „Nerozlišuji pojmy Rom, Cikán nebo Čech.“

Podobná vystoupení měla posloužit jako prostředek, který umožní sblížení odlišných kultur. „Většina předsudků pramení z nepochopení a z neznalosti. Chtěli jsme se to pokusit změnit, lidé se tu můžou potkávat, poznávat a vytvářet si vlastní názor,“ řekla za pořadatele Svitavskému deníku Hana Kahwaji.

Festival obnovila po osmi letech hudebnice Ida Kelarová se svým občanským sdružením Miret. Pořadatelé na něj získali grant z Islandu, Lichtentštejnska a Norska. V rámci hlavních večerních bloků vystoupili kromě Idy Kellarové například Iva Bittová, Terne Čhave, Bengas nebo Česká filharmonie s dětským romským souborem Čhavorenge.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon