Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Film o otroctví Romů měl premiéru ve Varech

09. července 2015
Čtení na 1 minutu

Českou premiéru měl včera před polednem ve Velkém sále Thermalu černobílý eastern Aferim!, který vznikl v rumunsko-bulharsko-české koprodukci. Natočil ho představitel rumunské nové vlny Radu Jude, a získal za to Stříbrného lva za režii v Berlíně.

Snímek, jakési putování kolektivní pamětí Rumunska, originálním uměleckým stylem vypráví příběh o honu na uprchlíka v zaostalé oblasti Rumunska, kde bylo v 19. století ještě běžné otroctví Romů. Odehrává se v roce 1835, kdy se najatý policista vydává spolu se svým synem hledat uprchlého cikánského otroka.

"Díky české účasti tento snímek vznikl, bez ní bychom nemohli dokončit produkci. Je to vůbec první taková koprodukce v historii naší kinematografie," řekla před projekcí ve zcela zaplněném sále přední rumunská producentka Ada Solomonová, která do Varů přijela poprvé. Zastoupila režiséra, který právě natáčí.

"K tomuto projektu jsem se dostal přes Adu Solomonovou, která je vlastně moje spolužačka z programu evropských koproducentů. Byl příležitostí s ní něco udělat, protože projekt potřeboval dofinancovat. Líbila se mi i práce režiséra, a tak ke spolupráci došlo. Naše společnost dělala v Česku vlastně celou obrazovou postprodukci," řekl producent Jiří Konečný ČTK.

Film se podle něj natáčel na černobílý filmový materiál, což je dnes už vzácná věc. Zpracovával se laboratorně v Budapešti a pak už přišla na řadu studia UPP v Praze. "Český vklad činil něco kolem čtyř milionů korun, z nichž tři miliony poskytl Státní fond kinematografie," dodal Konečný.

Snímek Aferim! uvede do českých kin 8. října distribuční společnost Artcam.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon