Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Film o boxerovi Peteru Balážovi uvedl karlovarský filmový festival

07. července 2015
Čtení na 1 minutu

Bývalý olympionik a mnohonásobný boxerský šampion Peter Baláž ztvárnil sám sebe v melancholickém boxerském snímku Ivana Ostrochovského s názvem Koza. Za jeho účasti byl uveden včera, 6. července před polednem ve Velkém sále Thermalu. Druhá projekce filmu bude na konci festivalu.

Vloni získal film v Karlových Varech cenu Works in Progress.

„Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, přezdívaný Koza bydlí se svou družkou Míšou v ghettu pro sociální případy. Žijí ze dne na den a stále jsou bez peněz. Miša nečekaně otěhotní, je rozhodnutá jít na potrat. Nutí Kozu, aby na něj sehnal peníze. Koza, který už delší dobu netrénuje, se rozhodne opět vstoupit do ringu a vydělat peníze, aby změnil Míšino rozhodnutí. Se svým manažerem se vydává na turné, ve kterém nejde o vítězství, ale o to, kolik úderů dokáže Koza zvládnout,“ charakterizuje film anotace na stránkách jeho producenta Sentimentalfilm.

Balážův osobní život se od toho na plátně příliš neliší. Žije v neutěšených podmínkách romského ghetta v Žilině, pobírá invalidní důchod a sní o vlastní tělocvičně, v níž by trénoval děti. S režisérem prý kamarádil od dětství. To jeho napadlo, že natočí pravdivý snímek o tom, jaký život má cikánský boxer, co osmkrát vyhrál mistrovství Slovenska, byl třikrát na světovém šampionátu i na olympiádě v Atlantě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon