Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Film o útěku vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z koncentračního tábora v Osvětimi přijde do kin v listopadu

07. dubna 2021
Čtení na 1 minutu

Ve středu uplyne 77 let od útěku vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z koncentračního tábora v Osvětimi. Výročí hrdinského činu vedoucího k záchraně desetitisíců životů připomíná film Petra Bebjaka Zpráva. Premiéru tvůrci původně plánovali na 28. ledna u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu, který se připomíná o den dříve. Pandemie uvedení filmu do kin už několikrát odsunula, dnes autoři oznámili nový termín tuzemské premiéry, která by se měla konat 11. listopadu. Oznámila to produkční Martina Reková.

Slovensko-česko-německý snímek Zpráva vypráví o útěku mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim. Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva, která dokázala přesvědčit svět o hrůzném fungování koncentračního tábora, se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F. D. Roosevelta, po válce byla využita v norimberském procesu. Podle odborníků šlo o jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie. S Rudolfem Vrbou, jedním z hlavních hrdinů příběhu Zprávy, byl v kontaktu i režisér Steven Spielberg, když připravoval slavný snímek Schindlerův seznam.

“Frustrace, obava i nejistota jsou živnou půdou pro extremismus. Díky tomu, že v porovnání s historií 20. století žijeme dlouho v míru, zapomínáme, co znamená dennodenně se bát o život, o své blízké, schovávat se pro svůj původ, myšlenky, vyznání či orientaci. Zapomínáme, co je to být pronásledovaný. Proto je nutné si toto období, kdy jsme jako lidstvo selhali, připomínat,” říká k filmu režisér Peter Bebjak.

Po boku hlavních hereckých představitelů Noela Czuczora a Petra Ondrejičky ze Slovenska se v roli spoluvězně představí český herec Jan Nedbal, v menší roli se objeví Ondřej Malý.

Režisér Zprávy Petr Bebjak si za svůj film Čára o pašování cigaret přes slovensko-ukrajinskou hranici a natočený v české koprodukci odnesl z festivalu v Karlových Varech cenu za režii.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon