Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Čestný prezident romské unie a Chris ze Sedmi statečných Yul Brynner zemřel před třiceti lety

09. října 2015
Čtení na 3 minuty

Herec Yul Brynner byl jednou z celosvětově nejslavnějších osobností hlásících se hrdě k romským kořenům. Držitel Oscara za roli ve filmu Král a já je u nás známý především díky roli Chrise ve westernu Sedm statečných. Brynner zemřel 10. října 1985.

Brynnerovo dětství a mládí bylo nepochybně divoké, dobrodružné a nebezpečné – odehrávalo se v Číně a v Paříži, kde se živil jako kytarista v nočních klubech nebo akrobat. A je navíc zastřené nejasnostmi, které on sám s chutí přiživoval v rozhovorech pro média. Není s jistotou známo ani, kdy přesně se narodil, ani jakého původu byli jeho rodiče. O podílu „romské krve“ lze tedy spekulovat, nicméně Brynner se k romské kultuře celý život hlásil.

"Z toho, že mám romské kořeny, těžím mnoho dobrého. Některé věci mi to usnadňuje. Například ta myšlenka žití v přítomnosti, to samo o sobě umožňuje lépe přežít," řekl například v rozhovoru pro International Herald Tribune v roce 1969. Pomáhal také romským dětem – v Londýně pro ně založil a financoval školu. A v v roce 1971 se účastnil i prvního Světového romského kongresu.

Akrobat a kytarista v Paříži

Brynner se narodil pravděpodobně roku 1920 ve východoruském Vladivostoku. Některé zdroje uvádějí, že jeho otec byl částečně mongolského původu, jeho matka rumunská Romka. Jiné zdroje přidávají podíly švýcarské, německé, ruské a židovské krve. Zdrženliví se spokojují s konstatováním, že jeho otec byl pravděpodobně částečně Švýcar a jeho matka částečně Ruska.

Na pevnější půdu se informace dostávají poté, kdy Brynnerův otec rodinu opustil a matka vzala Yulla a jeho sestru do Číny a odtud kolem roku 1932 do Paříže. Brynner hrál na kytaru romské a ruské písně v nočních klubech a cvičil na visuté hrazdě v cirkuse. Kariéru v cirkuse ukončil pád z hrazdy a těžké zranění. I zranění má různé, některé možná nadsazené popisy – podle jednoho z nich dlouho balancoval na pokraji života a smrti a vzhledem k obrovským dávkám léků proti bolesti se stal na lécích závislým. Po zotavení se ovšem sám silou své vůle ze závislosti vyléčil.

Oskarový herec v USA

Každopádně krátce poté odjel s matkou do Spojených států. Anglicky tehdy moc neuměl, takže jeho první angažmá bylo v rozhlase – jako francouzsky mluvící moderátor spolupracoval na vysílání do Němci okupované Francie. Začal se učit herectví a v malé roli se poprvé objevil na divadelní scéně už v roce 1941. Živil se také jako model.

V roce 1951 získal v divadle na Broadwayi svoji nejslavnější roli – roli krále Mongkuta ve hře Král a já. Inscenace měla 4625 repríz a byl podle ní natočen film. V roce 1956 získal Brynner za roli ve filmu Král a já Oscara. V následujících dvou desetiletích hrál ve čtyřiceti filmech včetně Sedmi statečných (1960).

V roce 1967 vydal spolu s Aljošou Dimitrijevičem album Gypsy and I: Yul Brynner Sings Gypsy Songs (Yul Brynner zpívá cikánské písně). Po jeho smrti vydala Brynnerova dcera sbírku jeho fotografií, které nafotil mimo jiné, když pracoval pro OSN jako konzultant pro uprchlíky.V oblasti pomoci uprchlíkům, především dětem se začal angažovat po návštěvě uprchlického tábora v roce 1959. Podílel se také na knize Cesta za zapomenutými lidmi Evropy a Blízkého východu.

Čestný prezident romské unie

Yul Brynner se účastnil prvního Světového romského kongresu, který se konal 8. dubna 1971 v Orpingtonu nedaleko Londýna. 8. duben začali později Romové slavit jako Mezinárodní den Romů. První kongres rozhodl o podobě romské vlajky, romské hymny a schválil používání slova Rom na místo Cikán.

V roce 1977 vznikla Mezinárodní romská unie, která o rok později pořádala druhý Světový romský kongres. Yul Brynner byl od jejího vzniku až do své smrti čestným prezidentem Mezinárodní romské unie.

Yul Brynner zemřel před třiceti lety v New Yorku na rakovinu plic.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon