Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Do kin vstupuje Saulův syn: unikátní film o holocaustu a horký kandidát na Oscara

03. února 2016
Čtení na 1 minutu

Po včerejší exkluzivní předpremiéře v rámci „ozvěnového“ festivalu Be2Can vstoupí 18. února do české kinodistribuce nejdiskutovanější film loňského roku – maďarský debut Lászlóa Nagye-Nemese Saulův syn.

Film, který mnozí označují za mezník v dějinách filmového ztvárnění holocaustu stihnul během uplynulého roku posbírat několik desítek (!) cen včetně Velké ceny poroty z Cannes. Kritiky a analýzy se objevily též v mnoha předních světových periodikách včetně The New York Times, The Hollywood Reporter, Variety ad. Saulův syn je zároveň jedním ze žhavých kandidátů letošního oscarového ceremoniálu v kategorii nejlepšího zahraničního filmu.

Film sleduje příběh osvětimského vězně Saula Ausländera, který je členem Sonderkommanda – pracovní jednotky smrti, jejímž úkolem je likvidovat těla zavražděných vězňů. Snímání pomocí ruční kamery dociluje pocitu výjimečného vhledu a participace na zobrazovaném.

Debutant László Nagy-Nemes, který předtím působil jako asistent významného maďarského režiséra Bély Tarra, se v rozhovoru pro The New York Times vyjádřil k filmu následovně:
„Filmy ztvárňující holocaust si stihly vytvořit řadu zavedených kódů vycházejících z konkrétních zážitků z koncentračních táborů. Poněkud stranou však zatím zůstávala myšlenka pochopit a uchopit – niterným způsobem – pozici jednotlivých aktérů, hranice a omezení, celé to šílenství. Šlo mi o to, nechat diváka ponořit do reálné situace a nechat mu zároveň prostor pro vlastní představivost. Nechtěl jsem odhalovat příliš velký díl okolní situace, protože se domnívám, že člověk ponořený do nějakého děje si nezachovává dostatečný odstup či perspektivu. Chtěl jsem něco z koncentráčnické skutečnosti předat a zprostředkovat divákovi, a to velice přímým způsobem.“

Do českých kin uvede film společnost FilmEurope. Recenzi na film si můžete přečíst zde.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon