Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Filmfest uvede snímky z Německa, Rakouska a Švýcarska

11. října 2012
Čtení na 2 minuty

Nejzajímavější německé, rakouské a švýcarské filmy nabídne divákům přehlídka Das Filmfest. Sedmý ročník se od 17. do 21. října uskuteční v pražských kinech Lucerna a Atlas a v brněnském kině Art; uvede 24 hraných a dokumentárních filmů ve čtyřech sekcích.

"Návštěvníci se mohou těšit na osvědčená režisérská jména i pozoruhodné debuty. Tematické spektrum se rozpíná od punkové skejťácké pohádky, přes neotřelý pohled na život turecké komunity, neonacismus v současném Německu, sondy do doby nedávno minulé, rodinná dramata, thriller až po komedie a hudebně atraktivní snímky," uvedla na dnešní tiskové konferenci Angelika Ederová z pražského Goethova institutu, který přehlídku pořádá s Rakouským kulturním fórem a švýcarským velvyslanectvím.

Festival zahájí snímek Co zbývá německého režiséra Hanse-Christiana Schmida, který byl promítnut v soutěži Berlinale. Hostem bude představitelka hlavní ženské role Corinna Harfouchová známá fanouškům z filmů Klepání na nebeskou bránu, Parfém a Pád třetí říše. Film mimo jiné získal hlavní cenu na festivalu Filmkunstfest Mecklenburg-Vorpommern.

Do Prahy přijede i režisér Christian Petzold, letošní držitel Stříbrného medvěda za režii na Berlinale. Uvede film Barbara, který bude usilovat o nominaci na Oscara v kategorii neanglicky mluvených filmů. Psychologickou road movie Na sklonku dne doprovodí rakouský filmař Peter Payer, který za ni získal na festivalu kriminálních filmů v Liège cenu diváků.

Podle organizátorky Simony Kopřivové bude hlavní festivalová sekce s názvem Fokus Frau zaměřena na výjimečné ženské hrdinky, ženskou identitu a ženy jako takové. "Sekce Das Filmfest Spezial představí tematické a estetické tendence ve filmové tvorbě německojazyčných zemí. Leitmotivem je rozmanitost mezilidských vztahů," uvedla.

Berlín ve filmu představí další kolekce představená opět ve spolupráci s nadací studia DEFA. Uvede snímky natočené v letech 1966-1989 ve více i méně známých částech Berlína, které toto město představí jako dějiště mnoha pohnutých příběhů. Výběr nejúspěšnějších dokumentárních filmů Rakouska, Švýcarska a Německa přinese sekce nazvaná Die Doku.

Vstupenky jsou už v prodeji ve festivalových kinech po 90 korunách. Všechny filmy doplní české a některé i anglické titulky. I letos budou součástí přehlídky dopolední promítání pro školy. Více informací získají zájemci na www.dasfilmfest.cz.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon