Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Film Cesta ven najde své diváky v komunitních centrech po celé republice

28. května 2014
Čtení na 3 minuty

Produkční společnost moloko film a distribuční společnost Aerofilms ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování připravily pro řadu nízkoprahových center po celé České republice bezplatné projekce filmu Cesta ven. Na nich v některých místech návštěvníky čeká kromě promítání také doprovodný program nebo setkání s tvůrci filmu. Snímek Cesta ven režiséra Petra Václava tak jde právě k těm, o kterých film primárně vypráví a pro které mohou tyto akce znamenat jedinou šanci film zhlédnout.

„Filmy režiséra Petra Václava vynikají vždy hlubokou snahou poznat prostředí, lidí, kteří v něm žijí. Jedná se o hluboké až sociologické sondy, které rozkrývají na pozadí konkrétních lidí i společenské problémy. Takový byl Marián a tak vyznívá i film Cesta ven. Koneckonců reprezentace českého filmu na festivalu v Cannes po šestnácti letech toho může být důkazem. Mě snímek zajímá a jsem rád, že vznikla spolupráce s Agenturou, protože téma sociálního vyloučení a toho, jak z něj ven, se týká sto tisíce lidí. Ten počet může být za pár měsíců ještě vyšší. Boj s chudobou, na níž dnes bohatnou někteří majitelé ubytoven, absence sociálního bydlení a problémy, které s sebou jakékoliv chudinské ghetto nese i pro společnost, je nutné začít řešit. Čím více mladých lidí o něm bude v rámci promítání vědět a vznikne tak oboustranná diskuse, tím líp,“ říká Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Přehled připravovaných projekcí:

30.5. Krnov – klub Devítka

30.5. Rumburk – Střední odborná škola managementu a práva

31.5. Krupka – sídliště

2.6. Poběžovice – Kino

3.6. Domažlice – nízkoprahové centrum Fontána

3.6. Staré Křečany – volnočasové centrum

4.6. Český Krumlov – nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Bouda

5.6. Žlutice – pobočka Člověka v tísni

12.6. Jaroměř – bývalá vojenská pevnost Ravelin

13.6. Duchcov –  Duchcovský viadukt

V prvním červnovém týdnu se připravují projekce také v nízkoprahových centrech v Brně a Ústí nad Labem.

Film bude promítán v sedmi z 25 měst České republiky, se kterými aktuálně spolupracuje vládní Agentura pro sociální začleňování podporuje obce a města při řešení problémů spojených s chudobou a sociálním vyloučením. Pomáhá jim při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při přípravě projektů, jež zajistí na tyto postupy finance. „Po promítnutí filmu budou probíhat diskuze s obyvateli vyloučených lokalit o jejich každodenních problémech a možnostech, jak je řešit. Být v kontaktu i s těmi, kterých se tyto problémy týkají, je nedílnou součástí naší práce,“ řekl, k plánovaným projekcím filmu Cesta ven v regionech ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Ve dvou městech (Ústí nad Labem a Žlutice) se do organizování projekcí zapojil i Člověk v tísni a v Brně pomáhal IQ Roma Servis.

O filmu:
Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela zejména pro Romy jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací. Kde hledat pomoc? Úřady nastavily ve jménu úspor pravidla vylučování ze systému sociálních podpor. Romská soudržnost také naší hrdince nepomůže, jelikož přestala existovat: všichni tonou v dluzích, vydáni na pospas lichvářům a exekutorům. Každý hledá cestu jak přežije on sám. Ani rodina naší hrdince nemůže pomoci: otec nemá již deset let práci, finanční potíže jej přivedly do ghetta a matka zemřela již dávno.

Producentem snímku Cesta ven je společnost moloko film, koproducenty jsou Česká televize a Cinéma Defacto.

Po světové premiéře na festivalu v Cannes bude film Cesta ven do našich kin uveden 29. května 2014.

www.cestaven.cz

www.aerofilms.cz

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon