Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Holocaust optikou dětí nacistů: film Lore získal čestné uznání na mezinárodním festivalu Cinema Mundi

07. března 2013
Čtení na 1 minutu

Na čtvrtém brněnském mezinárodním festivalu Cinema Mundi si film Lore vysloužil čestné uznání díky důslednému zpracování nezvyklého pohledu na téma druhé světové války.

"Namísto klasicky vyprávěného příběhu o obětech holocaustu nebo hrdinných spojeneckých jednotkách film nabízí optiku dětí nacistických prominentů, které se musí vyrovnávat s porážkou Německa," uvedla pro ČTK předsedkyně poroty Jana Glocarová.

Snímek režisérky Cate Shortlandové vypráví příběh Lore, dívky, jejíž nacističtí rodiče byli zatčeni. Lore putuje na jaře roku 1945 se svými sourozenci napříč zničeným Německem, aby našli útočiště u své babičky. Uprostřed všudypřítomného chaosu potkají záhadného židovského uprchlíka Thomase, který se k nim připojí.

V těchto těžkých chvílích přistihne Lore sebe samotnou při pocitech nenávisti a současně touhy. Aby přežila, bude se muset naučit důvěřovat osobě, kterou ji učili všichni nenávidět. Společná cesta se stane výzvou k přehodnocení tradičních představ o rodině, lásce a přátelství.

Vítězem festivalu se stal portugalský film Krev mojí krve, sociálně kritické melodrama o chudé lisabonské rodině.

Hlavní programový blok festivalu Cinema Mundi tradičně tvoří snímky, které jednotlivé státy světa vyslaly do boje o Oscara pro nejlepší zahraniční film. Letos divákům nabídl přes sto filmových projekcí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon