Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Fotografie severoindických dómů budou k vidění v Praze

12. září 2012
Čtení na 2 minuty

Novou výstavní sezonu zahajuje KC Prádelna 14. září od 18 hodin dokumentárními fotografiemi Lukáše Houdka ze severní Indie mapující život různorodých kast ze skupin dómů, ze které s největší pravděpodobností pocházejí Romové. Fotografie zachycují každodenní život této skupiny, zabývají se jejími tradičními profesemi a upozorňují na úskalí kastovního systému. Výstava s názvem D/Romové potrvá do 12. října.

Stejně jako je romština svou strukturou a původní slovní zásobou prostředkem k hledání jejích kořenů v Indii, je původní slovo ROM, kterým sebe Romové v řadě zemí označují, nápovědou, která nás přivádí k indickému označení DOM. Počáteční hláska slova dom se na základě historických jazykových proměn změnila v hlásku r, čímž vzniklo dnešní autoetnonymum (sebeoznačení) Rom.

Na indický původ Romů nepoukazují jen jazykové analýzy, ale také sociální struktura indické a romské společnosti společně s různými zvyky a tradicemi. Můžeme sice jen těžko původ některého ze specifických prvků romské kultury v Indii vědecky prokázat, ale paralely mohou být také jedním z podnětů k zamyšlení. Romové rozhodně nejsou jednotnou etnickou skupinou. Dělí se do několika skupin, které se vůči sobě vymezují a vytvořila se mezi nimi nepsaná hierarchie.

O mnoha paralelách a souvislostech mezi Romy a indickou společností, které uvádí současná romistická literatura, publikoval Lukáš Houdek během svého výzkumu v okolí severoindického města Bhimtal články také na informačním serveru Romea.cz.

Lukáš Houdek, nar. 1984 v Plané u Mariánských Lázní, po absolvování osmiletého gymnázia ve Stříbře vystudoval romistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se především humanistickou a dokumentární fotografií. Dlouhodobě se věnuje zejména dokumentaci života Romů v několika lokalitách v ČR i zahraničí. Je pravidelným přispěvatelem romského informačního serveru www.romea.cz a jeho měsíčníku Romano voďi, dále spolupracuje s celou řadou dalších médií. V letech 2009 – 2012 působil jako šéfredaktor časopisu pro multikulturní mládež Romano voďori. V roce 2008 absolvoval fotografickou stáž v Nairobi v rámci evropského programu rozvojové spolupráce GLEN, kde vyučoval děti z nairobských slumů fotografii. V květnu 2011 se podílel na dokumentování situace Romů v Kosovu, odkud pravidelně dopisoval pro server Romea.cz ve speciálním cyklu Romové v Kosovu – 12 let po válce, za který byl v soutěži Novinářská cena 2011 oceněn čestným uznáním v kategorii psané žurnalistiky (nejlepší reportáž). V posledních letech také vytváří a vystavuje výtvarné projekty, ve kterých se zabývá především různými rovinami identity.

www.lukashoudek.cz

KC PRÁDELNA
Holečkova 38
Praha 5 – Smíchov
otevřeno:
po – pá 10 – 18 h
kcpradelna@seznam.cz
tel: 257 213 908

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon