Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ghettofest letos přilákal téměř tři tisíce Brňanů

08. června 2014
Čtení na 2 minuty

Po celý víkend od 6. do 8. června ožily ulice brněnského „Bronxu“ uměním, kulturou a zábavou, které sem přinesl festival Ghettofest. Návštěvnost překonala předchozí ročníky, v součtu všech tří dnů se blížila ke třem tisícům. Podle pořadatelky Alice Herákové přišlo letos do takzvané sociálně vyloučené lokality více lidí, kteří v lokalitě nebydlí, což je jeden z cílů akce.

Pátek měl více komunitní charakter, na který byl také zaměřen celý program. Největší úspěch mělo vystoupení pěveckého sboru romských i neromských žen ze Sdružení rodičů za férovou školu, které vystupovaly před tak velkým publikem vůbec poprvé.

Nejvyšší návštěvnost byla podle očekávání v sobotu, která byla hlavním festivalovým dnem a kdy program probíhal od 13. až do 22. hodiny.

Návštěvníky Ghettofestu v sobotu sužovalo velké horko. Lidé se proto schovávali do stínů domů a stromů. Organizátoři také naváželi velké množství nábytku, aby vytvořili kulturnější prostředí. U Muzea romské kultury v Bratislavské ulici vznikla improvizovaná kavárna.

„Měli jsme velkou radost z toho, že se nám podařilo přivést do „Bronxu“ tisíce lidí, především těch, kteří sem běžně nechodí a jsou tzv. zvenčí,“ řekla mluvčí festivalu, Alica Heráková. „Místní lidé jsou pro nás pravidelnými návštěvníky, bez kterých by festival nebyl tím, čím je, ale naším cílem bylo vytvořit setkání mnoha lidí různých skupin a to se také podařilo. Velká část návštěvníků byla na Ghettofestu letos poprvé,“ dodala.

„Vážíme si také toho, že se na Ghettofest lidé vracejí, jak návštěvníci, tak umělci z minulých ročníků,“ uvedla Heráková. Mezi návštěvníky byl například Petr Váša z kapely Ty Syčáci nebo spisovatelka Kateřina Tučková. Mezi účinkujícími zazářila opět street dancová evropská špička, skupina High Edition.

Velký úspěch v programu zaznamenali pražští rapeři Cincinaty, Mc Gey, punková zpěvačka Mucha a také kapela 100° C. „Velmi pozitivní ohlasy jsme měli na promítání němého filmu, kultovního hororu Kabinet doktora Caligariho s hudebním doprovodem Dj Toma Holiče, ke kterému se spontánně přidala zpěvačka Erika Stárková, která na Ghettofestu také vystupovala. Převedli spolu skvělou improvizaci, byl to opravdu hluboký umělecký zážitek,“ řekla Heráková.

Neděle byla ve sportovním a diskuzním duchu, celý program zakončila společná modlitba za lepší soužití celebrovaná romským knězem Vojtěchem Vágaiem.

Ghettofest se letos konal již potřetí. „Víkendový formát se osvědčil,“ řekla Heráková k tomu, že se festival poprvé konal po celý víkend. „Velké množství zájemců o vystoupení a také lidí, kteří se chtěli na festivalu kreativně podílet, si o rozšíření tzv. sám řekl,“ dodala. „Jsme za to rádi a to přesto, že byl celý festival organizován dobrovolnicky a tudíž na produkci a zajištění velmi náročný. Byli jsme rádi, že nám na akci spontánně pomáhali také místní, někteří do pozdních nočních hodin. Místní se aktivně podíleli i na programu. Zazpíval například sbor maminek, romské děti vystavily své fotografie a představily se i v divadelním představení. Rozpočet třídenní přehlídky činí 200.000 korun, většina umělců honorář nebere. Jsme rádi také za to, že se festival opět obešel bez jakéhokoli zásahu policie,“ uvedla na závěr.

 


 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon