Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Goran Bregovič představí v Praze své nové dílo Three Letters From Sarajevo

25. dubna 2018
Čtení na 2 minuty

Významný představitel balkánské hudby Goran Bregovič se po nějaké době opět
vrací do Prahy a vystoupí 30. 4. 2018 ve velkém sále Lucerny. Slavný muzikant srbsko-chorvatského původu, přezdívaný „Král Balkánu“, se svým Wedding and Funeral orchestra, představí poprvé s Českým národním symfonickým orchestrem svůj velký projekt – album Three Letters From Sarajevo.

Na projektu se podílely i další světové hvězdy, jako Asaf Avidan, Riff Cohem, Rachid Taha nebo španělská skladatelka a zpěvačka Bebe a další. Dle kritiky se jedná o nejlepší dílo Gorana Bregoviče. V minulém roce bylo nejprodávanějším albem v oboru world music ve Spojených státech a patří mezi deset nejprodávanějších alb na světě.

„V Praze se můžete těšit na výběr z houslového koncertu, nových skladeb a jistě dojde i na nějakou starší klasiku,“ řekl Goran Bregovič pro server rockandall.cz

Goran Bregović se narodil v roce 1950 v Sarajevu, jako šestnáctiletý hrál na kytaru v sarajevské kapele Bestije a postupně prošel řadou dalších formací, v roce 1974 založil ve své době velmi populární band Bílý knoflík (Bijelo Dugme). Z Jugoslávie jej vyhnala občanská válka, přišel o veškerý majetek a v emigraci začínal od nuly. Život tohoto mistra se odráží na jeho novém díle, ve kterém vzpomíná na zážitky ze Sarajeva, včetně těch nejhrůznějších.

„Mám za sebou váš národní orchestr, který je pro mě jeden z nejlepších v Evropě. Bude to jistě veselý večer, nebojte se. (smích) Chápu, může se to zdát jako vážný houslový koncert, ale přece jen mám rockové kořeny a zábava je pro mě na prvním místě,“ vyjádřil se Goran Bregovič pro server rockandall.cz.

Mezinárodní úspěch mu přinesla spolupráce s režisérem Emirem Kusturicou – je autorem hudby ke kultovním Kusturicovým filmům, např. Underground, Arizona Dream nebo Dům k pověšení. Pracoval také s Iggym Popem nebo Jane Birkinovou.

V roce 1995 Goran Bregović založil vlastní cikánskou kapelu Weddings and Funeral Band, se kterou koncertuje po celém světě, mimoto nahrává a vydává vlastní alba, komponuje scénickou hudbu, opery, produkuje, pravidelně hostuje na renomovaných festivalech i na deskách známých evropských hvězd. V roce 2010 získal cenu britského časopisu Songlines pro nejlepšího umělce world music na světě.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon