Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pavel Šporcl představil CD Gipsy Fire

20. listopadu 2014
Čtení na 2 minuty

Houslista Pavel Šporcl 19. listopadu pokřtil v pražské Malostranské besedě CD Gipsy Fire, pokračování úspěšného projektu Gipsy Way. Zároveň představil koncertní turné Gipsy Fire – Generali Tour 2014, které zahájí 30. listopadu v Olomouci a zakončí 19. prosince v Teplicích. Hostem turné bude akordeonista Vojtěch Szabó.

"Nebojím se v tomto případě vstoupit dvakrát do téže řeky. S projektem Gipsy Way jsem se sžil neméně stejně jako s klasickou hudbou, a tak přirozeně vyplynulo, že je třeba rozšířit repertoár s cikánskou tématikou. Nový projekt je oproti původnímu programu daleko více na mých bedrech, a tak to má u primáše být," uvedl Šporcl.

Zatímco první album Gipsy Way před šesti lety natočil s kapelou Romano Stilo, na novince Gipsy Fire hraje se souborem Gipsy Way Ensemble ve složení Nikola Sléz (housle), Tomi Vontzsemü (cimbál), Zoltán Sándor (viola a kytara) a Jan Rigó (kontrabas). "Všichni členové kapely patří k nejlepším cikánským hudebníkům a nebojí se vystupovat před tisícihlavým davem. Myslím, že se společně skvěle inspirujeme a velmi respektujeme," sdělil Šporcl.

Kmotrem nahrávky se stal Michael Kocáb. "Pavel a jeho soubor v sobě nesou vše, co mám v životě rád – vztah k vážné hudbě, celoživotní lásku k romské hudbě a vlastně i k rocku, protože on je zakuklený bigbíťák," prohlásil Kocáb.

Album Gipsy Fire nabízí hudbu cikánských houslistů minulosti, melancholické filmové melodie, Piazzollovu modlitbu Ave Maria, maďarské čardáše nebo titulní skladbu, kterou si Šporcl napsal sám. "Do kompozice Gipsy Fire jsem vložil vlastní pocity a inspirace, které jsem nasál za oněch šest let, během kterých jsem odehrál velké procento koncertů s cikánskými muzikanty," podotkl Šporcl.

S první částí projektu s cikánskou cimbálovou kapelou, kterou natočil v roce 2008, absolvoval Šporcl a jeho spoluhráči přes 220 koncertů doma i v zahraničí. Alba Gipsy Way se prodalo podle vydavatelství Supraphon přes 20.000 nosičů.

V rámci programu bude předána Platinová deska Supraphonu za album My Violin Legends. V současné době je v České republice k platinové desce potřeba 6000 prodaných nosičů.

Šporcl, který po studiích na konzervatoři a na AMU studoval houslovou hru v USA, budí pozornost svým nástrojem modré barvy a provokativním oblečením. Rád překonává hranice mezi hudebními žánry a nebrání se spolupráci s interprety z jiných hudebních oblastí.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon