Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Jan Bendig zveřejnil předělávku legendární partyzánské písně Bella Ciao. Píseň má úspěch, ale sklízí i kritiku. Může prý urážet bojovníky proti fašismu

31. srpna 2020
Čtení na 1 minutu

Jan Bendig zveřejnil v pondělí večer svůj další autorský videoklip, který je předělávkou legendární italské partyzánské písně Bella Ciao. Podle reakcí posluchačů se cover velmi líbí a za 3 hodiny od zveřejnění už má téměř 50 tisíc zhlédnutí na Youtube. Objevila se však i kritika. Takto předělaná píseň může prý působit jako neúcta k lidem, kteří bojovali proti fašismu.

“Honzíku ta se ti povedla. Tak živá a krásná píseň. Videoklip super! Ten konec mě rozesmál … Super jako vždy prostě,” píše jeden z posluchačů na Facebooku a většina s ním souhlasí. “Super, já věděla že to bude pecka,” píše další.

Známý antifašistický aktivista Miroslav Brož však předělávku partyzánské písně kritizuje.

“Bella Ciao je legendární antifašistická píseň, hymna antifašistů, jejíž text je o tom, jak muž odchází do hor přidat se k partyzánům a na život a na smrt bojovat proti náckům, loučí se se svojí láskou a říká ji, že je jen malá šance, že se vrátí živý, ale nemůže jinak, protože mu tak velí čest,” uvedl na sociální síti Facebook Brož.

“Janu Bendigovi velmi fandím a mám ho v oblibě, tuto úpravu však vůbec nechápu. Vzít tuhle píseň a udělat z toho tohle, to je podle mě strašná neúcta k lidem, kteří s touhle písní na rtech bojovali proti náckům, abychom my mohli žít,” dodal Miroslav Brož.

Lukáš Rejmon, manažer Jana Bendiga, se odmítl ke kritice vyjádřit.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon