Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Jak jsem se stala partyzánkou: Film Very Lackové o odboji Romů proti nacistům získal cenu na německém festivalu goEast

29. dubna 2021
Čtení na 1 minutu

Tvůrci filmu o odboji Romů proti nacistům Jak jsem se stala partyzánkou získali cenu na německém festivalu goEast. Z hlavní soutěže konané ve Wiesbadenu si odnesli jedno z hlavních ocenění – Cenu za kulturní rozmanitost. Dokumentární snímek režisérky Very Lackové, který vznikl ve slovensko-české koprodukci, by se měl v českých kinech objevit na začátku příštího roku. ČTK o tom informoval Jan Bodnár za společnost Media Voice, která je spolu se společností Film & Sociologie a televizemi RTVS a Česká televize koproducentem filmu.

Režisérka Lacková v dokumentu odhaluje na pozadí vlastní rodinné historie pohnuté osudy čtyř romských partyzánů. Pátrání ji přivedlo k doposud nezveřejněným faktům a přináší příběhy lidí, kteří se navzdory odlišnému etnickému původu dokázali spojit v boji proti zlu.

“Spojením boje o přežití její rodiny během druhé světové války s vlastními zkušenostmi jako člena romské komunity maluje Vera Lacková obraz, který je lidský ve všech jeho aspektech, bez falešných kategorizací, obraz, který odhaluje jak radost z rodiny, tak bolest systematického útlaku,” uvedla ve svém zdůvodnění ocenění porota.

Prostřednictvím rozhovorů s potomky, pamětníky, či pátráním v archivech režisérka představuje Romy, kteří svými činy přerostli dějiny minoritního etnika a dostali se do kontextu evropských dějin. Při svém pátrání narázila na zakořeněné předsudky, lhostejnost a nenávist vůči romské komunitě.

“O Romech v odboji se toho moc neví. Když už, tak je na ně většinou nahlíženo spíše jako na oběti holokaustu, ale neví se, že to byli i hrdinové. Nechci, aby lidé, kteří bojovali za naši svobodu, upadli do úplného zapomnění a zemřeli tak podruhé,” uvedla Lacková.

Příběhy romských partyzánů a odbojářů již dříve zveřejnil časopis Romano voďi nebo zpravodajský server Romea.cz.

Vera Lacková je ředitelkou produkční společnosti Media Voice. Svojí tvorbou bojuje především proti stereotypnímu vnímání a diskriminaci menšin. Je jednou z mála romských filmařek.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon