Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Jak jsem se stala partyzánkou: Příběhy romských partyzánů Very Lackové se představí na festivalu v Jihlavě

27. října 2021
Čtení na 1 minutu

Ve čtvrtek 28. října se na MFDF Ji.hlava představí nový dokumentární film Very Lackové Jak jsem se stala partyzánkou. Druhá světová válka stále skrývá řadu příběhů, z nichž některé zřejmě zůstanou navždy tajemstvím. Jednou z takových mozaik vzpomínek jsou osudy romských partyzánů v bývalém Československu. Sama režisérka je pravnučkou jednoho ze zapomenutých partyzánů. O skutcích svého praděda se dozvěděla, když byla ještě malé dítě a její babička jí vyprávěla pohádky o jeho dobrodružstvích. Film do kin vstoupí 11. listopadu.

Režisérka Lacková v dokumentu odhaluje na pozadí vlastní rodinné historie pohnuté osudy čtyř romských partyzánů. Pátrání ji přivedlo k doposud nezveřejněným faktům a přináší příběhy lidí, kteří se navzdory odlišnému etnickému původu dokázali spojit v boji proti zlu.

Prostřednictvím rozhovorů s potomky, pamětníky, či pátráním v archivech režisérka představuje Romy, kteří svými činy přerostli dějiny minoritního etnika a dostali se do kontextu evropských dějin. Při svém pátrání narázila na zakořeněné předsudky, lhostejnost a nenávist vůči romské komunitě.

Autorčina motivace je zbourat dlouhodobý stereotyp Romů jako pouhých obětí nacismu. Ukazují se nám Romové, jejichž skutky jdou nad rámec historie menšinového etnika a jsou zaslouženě součástí evropských dějin.

Vera Lacková je ředitelkou produkční společnosti Media Voice. Svojí tvorbou bojuje především proti stereotypnímu vnímání a diskriminaci menšin.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon