Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Josef Koudelka slaví životní jubileum dvěma výstavami. K vidění je i slavný cyklus o Romech

29. května 2018
Čtení na 2 minuty

Jako poctu k 80. narozeninám jednoho z nejvýznamnějších fotografů 20. století Josefa Koudelky připravilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze rozsáhlou retrospektivní výstavu jeho díla. Představí i soubor „Cikáni“, který je dnes považován za klasické dílo světové fotografie. Expozice nazvaná Koudelka: Návraty bude k vidění až do 23. září.

Nezmeškejte ani články, které jsou jen v tištěné verzi a objednejte si své předplatné časopisu Romano voďi na www.romanovodi.cz

Josef Koudelka se narodil Boskovicích na Moravě. Původně letecký inženýr se začal věnovat fotografii od roku 1958. Jeho prvními velkými tématy bylo divadlo a Romové, jejichž život zachycoval převážně v osadách na východním Slovensku, ale i v Čechách a na Moravě, později také v Rumunsku, Maďarsku nebo ve Francii. „Jsou dobří psychologové,“ řekl o Romech v jednom z dřívějších rozhovorů Koudelka. „Věděli, že když mám rád jejich písničky, mám rád i něco jiného,“ zavzpomínal na svou vlastní lásku k hudbě. Romské písničky si v té době i nahrával na magnetofon.

V roce 1968 zdokumentoval invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. O rok později snímky vyšly bez jeho vědomí v mnoha zahraničních časopisech pod pseudonymem P. P. (Prague Photographer) a získaly řadu prestižních ocenění. V obavách z možných represí Koudelka počátkem 70. let emigroval do Velké Británie, kde dostal politický azyl. Začal cestovat po celém světě a spolupracovat s agenturou Magnum Photos. Státní občanství získal až v roce 1987 ve Francii, do Česka se poprvé vrátil v roce 1990.

Rumunsko 1968, cyklus Cikáni, © Josef Koudelka / Magnum Photos

„Doma jsem tam, kde jsem,“ řekl Koudelka na březnové vernisáži výstavy. „Já jsem se ten domov snažil vyloučit, ten tradiční domov, kdy víte, že něco máte a máte chuť se tam vrátit. Já jsem cestoval, nikoliv proto, abych viděl svět, ale proto, abych fotografoval, což je teda pochopitelně vidění toho světa,“ říká fotograf, který se podle svých slov v žádné zemi nezdržel déle než tři měsíce. „Můžeme se tu ale sejít třeba za dva roky a já vám třeba řeknu, že jsem ten domov našel a vůbec mě to nebude mrzet. Přizpůsobuju svůj domov tomu, co chci dělat,“ dodal s úsměvem.

Známý je také jeho cyklus Exily, snímky zachycující pocit odcizení, vyhnání a nemožnosti návratu, jeho autorské zvětšeniny, cyklus Chaos nebo Panorama – velkoformátové fotografie představující tři desetiletí mapování vlivu člověka na současnou krajinu. Výstavu doprovázejí také projekty Národní galerie v Praze, především souběžná výstava Koudelka: De-creazione ve Veletržním paláci.

Článek vyšel v časopise Romano voďi. Nenechte si ujít ani články, které jsou jen v tištěné verzi a objednejte si předplatné na www.romanovodi.cz.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon