Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nakladatelství Kher znovu ožívá. Přinese online četbu milostného románu Judity Horváthové

06. března 2017
Čtení na 2 minuty

Ve znamení lásky rozkvetou letos na jaře webové stránky internetového nakladatelství romské literatury www.kher.cz. Od prvního březnového pondělka začnou na pokračování uveřejňovat milostný román jihlavské autorky Judity Horváthové On je ten pravý. V týdenních intervalech čtenářům a čtenářkám zdarma nabídnou dvacet čtyři kapitol plných vášně, hlubokého citu, nedorozumění, slz a usmíření. Po vydání novely Listopad Ireny Eliášové půjde o další dotek červené knihovny na stránkách nakladatelství KHER.

Judita Horváthová (1. října 1985) se sice veřejnosti představuje poprvé, ale v oblasti literatury není žádná začátečnice. Je autorkou jedenácti nepublikovaných románů, které po dokončení vždy vytiskne, sváže a nechá kolovat mezi rodinou a přáteli na Jihlavsku. Do šuplíku píše od svých jedenácti let, ale snem spisovatelky se základním vzděláním a praxí v dělnických profesích je vidět své knihy na pultech knihkupectví. Vždy ráda četla; ke psaní románů pro ženy ji přivedla sbírka “harlequinek” její babičky, jejichž důvěrná znalost a ovládnutí vypravěčských principů je na příbězích znát.

Judita Horváthová s přítelem vychovává sedmiletého syna; na partnerův popud se nyní psaní věnuje soustředěně a s vidinou, že si jejího nesporného talentu všimne některé z nakladatelství romantických knížek nejen pro ženy.

Nakladatelství Kher začínalo v roce 2012 jako unikátní platforma poskytující romským autorům možnost publikovat – online v romštině i v češtině – s vědomím, že nemají přístup k obvyklým kanálům vedoucím k uveřejnění jejich děl. Zakladatele Kheru Lukáše Houdka a jeho tým zároveň motivovala snaha znovu v Romech roznítit zájem o psaní, který v romských komunitách cíleně kultivovala zakladatelka romistiky Milena Hübschmannová a který po její smrti zůstal ležet ladem.

Během prvních čtyř let působení Kher uveřejnil šest obsáhlejších publikací původní romské tvorby, mj. novely Žurka (Ladislav Husák), Listopad (Irena Eliášová) a sbírky kratších próz kolektivu autorů Moji milí a Otcův duch. Mimořádná vytíženost redakce v dalších oblastech souvisejících s romskými komunitami se však podepsala na značném zpomalení nakladatelské činnosti v posledních dvou letech. Seriálovým uveřejňováním romantického románu Judity Horváthové On je ten pravý se Kher znovu hlásí ke svému původnímu programu, pomáhat Romům publikovat a přitáhnout k jejich dílům romské i neromské čtenáře.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon