Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

„Kdyby to mohly slyšet všechny uši“: Audioinstalace připomíná oběti pracovního tábora Maxglan poblíž Slazburgu

12. července 2022
Čtení na 1 minutu

Audioinstalace má připomenout oběti pracovního tábora Maxglan poblíž Slazburgu, kde bylo v letech 1940-1943 internováno 200-300 Romů/ek a Sinthů/ek. Většina z těchto lidí byla deportována do nacistických vyhlazovacích táborů, a následně zavražděna.

“Jak tuto všeobecnou historiografii ukázat, jako neúplnou a doplněnou o citlivé a nadějné smyšlenky osobních životních příběhů lidí, kteří prošli tímto táborem? Jaké hlasy, vědomosti a pozice odpovídají historiografii národního socialismu, a zejména těch, kdo jím byli pronásledováni a zavražděni? Jak vynést jednotlivé biografie z kolektivního zapomnění do naší situace tady a teď a jak je propojit s dnešním životem, a tím i s námi samými?” takové otázky si kladou umělci v tiskové zprávě zaslané zpravodasjkému serveru Romea.cz.

FOTO: Kollektiv Project

Audioinstalace Als alle Ohren hören konnten– „Kdyby to mohly slyšet všechny uši“ – shromáždila na 50 osobních dopisů pro vězně tábora Maxglan a vysílá je ze zvukových sloupů.

Audioinstalace se soustřeďuje na hlasy a myšlenky romských a sinthských umělců/kyň, aktivistů/tek, vědců/kyní a komunitních pracovníků/kyň.

“Memory sponsorship je připomínkovým aktem – v protikladu k paměti zalité do betonových/pevných pomníků stavíme živý zájem o minulost a osobní zodpovědnost za budoucnost,” uvádí umělci. “Píšeme příběhy těch, jejichž životy byly navráceny paměti,” dodávají.

Dopisy se původně ozývaly ze země okolo bývalého pracovního tábora Maxglan, nyní si část audioinstalace mohou zájmeci poslechnout i v Artivist Lab v Praze. Poslechnout si ji zde bude možné v Kampusu Hybernská až do 11. srpna.

Kurátorkou instalace je ředitelka Artivist Lab Tamara Moyzes a podíleli se na ní Aimée Andersen, Anna Szepes, Cat Jugravu, Dominik Jellen a Jonas Baur.

Instalace vznikla z iniciativy Kollektiv Projekt, ročníku 2020-2022 Master Applied Theatre a Institutu Thomase Bernharda na Univerzitě Mozarteum v rakouském Salzburku. Mentory jsou prof. Ulrike Hatzer a Trace Polly Müller.

FOTO: Josef Rabara
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon