Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Klavírista Tomáš Kačo získal cenu Jantar v kategorii interpret roku. "Porazil" Kluse a Chodúra

05. března 2019
Čtení na 1 minutu

Jednu z cen Jantar za rok 2018 pro umělce s vazbami na Moravskoslezský kraj získal v neděli 3. března 2019 v kategorii interpret roku klavírista Tomáš Kačo. Ve své kategorii přeskočil nominované zpěváky Tomáše Kluse a Martina Chodúra. Ceny Jantar byly rozdány již podruhé a nedělní galavečer navštívila asi tisícovka lidí, letošní novinkou byly dvě ceny za celoživotní dílo, které převzali fotograf Jindřich Štreit a zpěvačka Marie Rottrová.

Podle organizátorů byl klavírista Tomáš Kačo nominován a následně oceněn za loňské, žánrově barvité  jazzové album My Home, které dokládá jeho neobyčejný skladatelský a improvizační talent. “Pianista svou brilantní hrou i schopností vstřebat variabilní inspirace dokládá, že klasická a jazzová hudba se mohou navzájem prostupovat a doplňovat. Tomáš Kačo je rovněž nominován za zdařilé koncerty v zahraničí, které potvrzují pověst Moravskoslezského kraje jako obrovské líhně hudebních talentů,” napsali organizátoři cen Jantar za rok 2018.

V průběhu téměř tříhodinového nedělního programu vystoupili významní umělci spjatí s Moravskoslezským krajem. Kromě klavíristů Tomáše Kača a Borise Urbánka také zpěvák Tomáš Klus s dvacetičlenným orchestrem a dětským sborem Permoník, sopranistky Patricia Janečková a Barbora Řeřichová, muzikálové hvězdy Hana Fialová, Juraj Čiernik a Martina Šnytová a také kapely Nedivoč, February a Ensemble Flair s cimbalistou Janem Rokytou ml.

„Program jsme se snažili koncipovat tak, abychom ukázali, že Moravskoslezský kraj je obrovskou líhní talentů s potenciálem překračovat nejenom hranice regionu, ale i České republiky. Galavečer spojený s oceňováním laureátů je jedinou událostí v roce, kde se stírají hranice mezi různými uměleckými proudy a na jednom jevišti se potkají umělci z širokého spektra žánrů z oblastí divadla, hudby, výtvarného umění i literatury,“ uvedl autor projektu Aleš Honus.

ZÁZNAM PŘEDÁVÁNÍ CEN

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon