Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Král flamenca Paco de Lucía navštívil Prahu ve vrcholné formě

27. června 2012
Čtení na 1 minutu
Jeden z nejvýznamnějších žijících světových hudebníků Paco de Lucía, označovaný za krále flamenka, zavedl 26. června zaplněný Velký sál pražské Lucerny do pestrého světa rytmů. Vystoupení kytaristy a jeho skupiny, který se do metropole vrátil po dvou letech od vyprodaného koncertu v pražském Obecním domě, často přerušoval nadšený aplaus a výkřiky z publika.
"Mám pocit, že tento večer jsem zastihl Paca de Lucíu v jeho vrcholné formě. Na jeho koncertech jsem byl několikrát, ale tento byl výjimečný. Napadá mě několik slov: napětí, uvolnění, tanec, hudba, zvíře, pižmo, smrt, nebo flamenco, to všechno se na pódiu dneska dělo," uvedl pro ČT24 hudební publicista Martin Starý.

Letos pětašedesátiletý Paco de Lucía, vlastním jménem Francisco Sánchez Goméz, zahájil vystoupení sám instrumentální skladbou pouze se svou akustickou kytarou. Od druhé skladby se k němu přidali další spoluhráči a jejich emocemi prodchnuté písně v typickém španělském stylu gradovaly rytmickým tleskáním. "Paco de Lucía předvedl, že jeho někdy zcela improvizační až chaotické vystoupení dostalo řád. Mělo začátek, konec, gradaci i uvolnění, zkrátka mělo dramaturgii, která nenechala posluchače na chvíli být," dodal pro ČT24 Starý.


>>> CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE ZDE

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon