Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Soutěž serveru Romea.cz má své vítěze. Nejlepší povídky s vánoční tematikou napsaly Eva Danišová a Veronika Kačová

24. prosince 2016
Čtení na 1 minutu

Zpravodajský server Romea.cz v prosinci vyhlásil literární soutěž o nejlepší povídku s tématem “Romské Vánoce”. Do redakční pošty dorazily příspěvky, které mají rozdílné náměty, společnou však mají myšlenku vnímat Vánoce jako symbol lidské pospolitosti a lásky.

Zkušená autorka Eva Danišová zvolila historický námět a zavádí nás na Slovensko na konci druhé světové války. Narození dítěte v onen vánoční čas pojala zároveň jako naději, že válka a pronásledování Romů již brzy skončí.

Veronika Kačová napsala příběh dívky z dětského domova toužící po splnění svého největšího přání – prožít svátky společně se svou rodinou.

Potěšující zejména je, že se mladí autoři rozhodli přiblížit svými příspěvky romské vánoční zvyky, tak jak je znají ze svých rodin. A právě rodina a její soudružnost, jak ve svých textech ukázali, je pro řadu z nich nejdůležitější životní hodnotou.

Jednoduchým záměrem rozhodně nebylo pokusit se přiblížit zázrak Vánoc, jejich duchovní rozměr a poselství, které v sobě obsahují a které bývá v dnešním světě kladoucím důraz na pozemské statky potlačováno. A další autoři pojali své vánoční texty především v symbolice svátků smíření, času, kdy nemáme rozlišovat mezi lidmi a máme nabídnout pomoc potřebným.

Postupně zveřejníme deset úspěšných textů. Dnes, na Štědrý den, publikujeme dvě povídky, které se dělí o první místo, a to “Vánoce 1944” Evy Danišové a “Zázračné Vánoce” Veroniky Kačové.

 

 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon