Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Muzeum romské kultury uvede sérii literárních čtení Mikroměsto

27. září 2013
Čtení na 2 minuty

Mikroměsto je série literárních čtení, která zavedou návštěvníky na místa spojená s pozoruhodnou historií brněnského Cejlu. V sobotu 19. října od 15 do 18 hodin mohou milovníci Brna a literatury zažít pět zajíma¬vých míst a zaposlouchat se do vybraných literárních děl. Z knih českých a slovenských autorů budou číst známe herecké osobnosti brněnské divadelní scény Ivana Hloužková, Simona Peková, Martin Havelka, Martin Sláma a Pavel Zatloukal.

Muzeum romské kultury sídlí v brněnské městské části „Cejl“, která byla v minulosti průmyslovým centrem Brna. Dnes nese tato čtvrť stopy sociálně vyloučené lokality a ačkoliv leží pouze několik minut pěšky od centra města, je pro mnoho obyvatel Brna čtvrtí, kterou běžně nenavštěvují.

Muzeum romské kultury se již v několika svých předchozích projektech snažilo poukázat na zajímavý historický vývoj čtvrti (viz. příloha 1 tiskové zprávy) i na její multikulturní charakter (architektonické procházky, knih a pro děti Můj svět psíma očima). Projekt Mikroměsto na tyto předchozí snahy navazuje a snaží se vyzdvihnout jedinečnost dané čtvrti ve vztahu k městu Brnu.

Kde a co se bude číst?

SYNAGOGA AGUDAS ACHIM (Skořepka 13)
V synagoze Agudas Achim přečte Pavel Zatloukal, herec brněnského divadla Husa na provázku, úryvek z knihy Arnošta Goldflama Tata a já.

TEPLÁRNY (Špitálka 6)
Úryvek z knihy romské spisovatelky Eleny Lackové Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou bude číst herečka divadla Husa na provázku Ivana Hloužková.

BÝVALÁ PARNÍ ELEKTRÁRNA (Vlhká 5)
V bývalé parní elektrárně bude číst člen činohry Národního divadla Brno Martin Sláma z nové knihy spisovatelky Magdaleny Platzové Anarchista.

BÝVALÁ DĚLNICKÁ ÚRAZOVÁ POJIŠŤOVNA (Koliště 43)
V budově bývalé Dělnické úrazové pojišťovny bude číst člen činohry Městského divadla Brno Martin Havelka úryvek z knihy Jana Koubka Matky.

CLUBWASH (Stará 27)
V rámci projektu Mikroměsto bude klub Clubwash hostit literární čtení z nedávno vydané knihy Jany Soukupové Štatl za Husáka.

Na každém místě se bude číst 5x za sebou. Začátky čtení jsou vždy v 15.00, 15.35, 16.10, 16.45 a 17.20. Program je pro diváky sestaven tak, aby během tří hodin mohli navštívit všechna místa a poslechnout si všechna čtení.
Vstup na všechna čtení je zdarma.

Organizátor projektu:

Muzeum romské kultury

Bratislavská 67

602 00 Brno

www.rommuz.cz

Partneři projektu:

Židovská obec Brno

Židovské muzeum v Praze. Brněnská pobočka Oddělení pro vzdělávání a kulturu

Národní divadlo Brno

Clubwash
Teplárny Brno

Úrazová nemocnice Brno

Projekt Mikroměsto finančně podpořilo Statutární město Brno.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon