Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nakladatelství romské literatury KHER vydává prvotinu Ladislava Husáka

08. srpna 2014
Čtení na 3 minuty

Nakladatelství romské literatury KHER vydává novelu Žurka Ladislava Husáka. Ta čtenáře provede životem jedné z romských osad – od jara až do zimy. Publikace vychází jako e-kniha a je na stránkách nakladatelství ke stažení zdarma.

Ladislav Husák se narodil do romské osady na východním Slovensku, kde krátce žil, než se rodina přestěhovala do bytovky v obci mezi majoritu. Husák přesto do osady pravidelně chodil za svými příbuznými a kamarády. Když mu bylo třináct let, odešla rodina do Čech za prací.

Autor prostřednictvím své pozoruhodné prvotiny pojmenované po jedné z hlavních postav nepřímo na své zážitky a vzpomínky na rodnou osadu navazuje a jsou mu předlohou pro sbírku fiktivních příběhů. Novela je zasazena do neurčitého časového období. Z okolností vyprávění však vyplývá, že se děj odehrává ještě před druhou světovou válkou.

Žurka je především oslavou tradičních romských hodnot, zvyků nebo silných a hrdých romských charakterů. V příběhu se proto čtenář setká jak s romskou svatbou nebo obyčeji spojenými se smrtí, tak i s vírou v duchy zemřelých. Jednotlivé příběhy lavírují na hranici mezi komikou a tragikou, podobně jako život samotných Romů, kterým velmi často nechybí v obtížných životních situacích vtip a nadhled.  Autor ve své knize také na mnoha místech vzdává hold instituci tradičního vyprávění, jež dříve do určité míry nahrazovalo vzdělání, kterého se Romům z různých důvodů nedostávalo. Jeho posluchači se skrze příběhy postav učili rozlišovat mezi dobrem a zlem, hrdinové současně vykazovali takové vlastnosti, jaké se od řádných členů romského společenství očekávaly.

Novela Žurka vychází jako e-kniha. Je zdarma ke stažení na stránkách nakladatelství www.kher.cz. Publikace vznikla v rámci projektu „Číst, abychom porozuměli“ financovaného z dotačního programu Úřadu vlády ČR „Podpora implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků na rok 2014“.

STÁHNOUT KNIHU ZDARMA

Ladislav Husák (1960) se narodil do romské osady při obci Hanušovce nad Topľou  na východním Slovensku. Přímo v osadě žil do tří let, poté se rodina odstěhovala do bytovky přímo v obci. V roce 1973, kdy chodil do sedmé třídy základní školy, se rodina přestěhovala za prací do Čech, kam otec jako stavební dělník do té doby pravidelně jezdil. Usadili se v Benátkách nad Jizerou, kde žije Ladislav Husák dodnes.

Vystřídal celou řadu dělnických profesí. Od roku 1993 pracuje v mladoboleslavské automobilce Škoda. Po změně režimu se rozhodl doplnit si vzdělání a při zaměstnání nastoupil na Evangelickou akademii v Praze, kterou v roce 2002 dokončil maturitou. Při práci také později působil dva roky jako terénní sociální pracovník Obecního úřadu v Brodcích. V roce 2005 potom v Mladé Boleslavi spoluzaložil občanské sdružení Jekhetaňi luma (Společný svět).

Psát začal už v patnácti letech. V současné době se věnuje především literatuře faktu, zatím takzvaně do šuplíku. Novela Žurka je jeho knižním debutem.

Nakladatelství KHER vzniklo v dubnu 2012 na myšlence dlouhodobě podporovat vznik, propagaci a rozvoj literatury Romů. V době rozmachu internetu a elektronických čteček knih tak může efektivně čelit doposud komplikované distribuci děl romských autorů k romským i neromským čtenářům právě využitím virtuálního prostoru. Cílem nakladatelství je proto posílit povědomí o existenci romské literatury a zpřístupnit ji, zejména prostřednictvím elektronických médií, veřejnosti. Nakladatelství doposud vydalo čtyři publikace – Otcův duch a jiné pohádky romských autorů (2012), novelu Ireny Eliášové Listopad (2013), kolektivní etnomuzikologickou monografii Tóny z okrajů (2014) a čítanku romské literatury nejen pro romské žáky ROZUMMĚNÍ (2014). Letos na podzim nakladatelství chystá sbírku romské vzpomínkové prózy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon