Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Památník Lidice vydal novelu o osudech romských táborových vězňů

26. října 2012
Čtení na 1 minutu

Novela Přemysla Veverky Jdou do nebe je literární fikcí respektující historická fakta a souvislosti. Pojednává o pobytu vězňů v cikánském táboře v Letech u Písku v době nacistické okupace. Kniha byla vydána Památníkem Lidice dva dny před tím, než byl v Berlíně německou kancléřkou Angelou Merkelovou
odhalen památník romským obětem nacismu.

Památník Lidice

Posláním Památníku Lidice je péče o trvalé uchování vzpomínky na vyhlazení obce Lidice a utrpení jejích občanů, kteří se dne 10. června 1942 stali obětí nacistického násilí, a zachování jména obce Lidice jako celosvětového symbolu obětí válečných zločinů. Od 1. června 2008 je posláním Památníku Lidice také péče o trvalé uchování vzpomínky na vyhlazení osady Ležáky a utrpení jejích občanů. Od 4. května 2009 je posláním Památníku Lidice také péče o uchování trvalé vzpomínky na utrpení Romů internovaných v bývalém cikánském táboře v Letech u Písku.

Přemysl Veverka

Po absolvování Filosofické fakulty Univerzity Karlovy spoluzaložil časopis Student (1965) a pracoval jako redaktor Mladého světa. Poté působil jako časopisecký i nakladatelský redaktor a dramaturg Československé televize. V devadesátých letech koncipoval časopis Umění & byznys a byl jeho šéfredaktorem. Uveřejnil stovky publicistických článků, autorsky se podílel na rozhlasových a televizních pořadech. Novelou Modré světlo je zastoupen ve sborníku Přijď ke mně, když prší (1974).Je spoluautorem publikací Slavné pražské vily (2004, 2006, 2007) a Slavné stavby Prahy 5 (2005). Přemysl Veverka pracoval v letech 2006 – 2008 v Památníku Lidice jako historik a spisovatel. Nyní žije v Táboře.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon