Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Právě vycházejí Nejisté domovy - komiksy o dětech, které nevyrůstaly v původní rodině

12. prosince 2016
Čtení na 1 minutu

V edici Nejisté domovy právě vycházejí tři dokumentární komiksy, které přibližují životy ohrožených dětí jejich vlastníma očima. Hlavní hrdiny spojuje podobná raná zkušenost. Všichni tři se narodili v rodinách, z nichž byli brzy odebráni do dětského domova, kde pak strávili řadu let. Dál už se jejich životní osudy v mnohém rozcházejí a s nimi i ústřední témata a vyznění jejich příběhů.

„Těmito komiksy chceme oživit debatu o péči o ohrožené děti o jeden dosud spíše opomíjený hlas – hlas samotných dětí, které různými formami péče prošly,“ dodává spoluautorka komiksů Markéta Hajská. Komiksy vznikaly ve spolupráci spolku Ašta šmé a výtvarníků Lely Geislerové, Fany Loubat a Marka Pokorného. Jsou určeny pro starší -náctileté a dospělé čtenáře.

Od prosince 2016 komiksy po České republice distribuujeme zdarma, především do dětských domovů, škol, knihoven a neziskových organizací, ale také odborníkům, profesionálům i politikům zabývajícím se systémem péče o ohrožené děti. K distribuci široké veřejnosti je určeno jen omezené množství komiksů. Potom budou široké veřejnosti dostupné v síti veřejných knihoven.

Komiksy jsou součástí kampaně Hlasy ohrožených dětí, jejímž cílem je šířit povědomí o právech dětí a situaci ohrožených dětí v ČR mezi širokou veřejnost. Kampaň Hlasy ohrožených dětí realizuje spolek Ašta šmé za podpory MPSV, EHP a Norských fondů a Velvyslanectví USA v Praze.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon