Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sedmnáctý ročník literární soutěže Romano suno začíná na Mezinárodní den Romů

07. dubna 2014
Čtení na 2 minuty

Literární a výtvarná soutěž Romano suno (Romský sen), vyhlašovaná každoročně obecně prospěšnou společností Nová škola, vstupuje do sedmnáctého ročníku. Od roku 1996 oceňuje žáky základních a středních škol, kteří ovládají romštinu nejen v mluveném, ale i v psaném projevu.

Smyslem soutěže je umožnit dětem popsat svět kolem sebe vlastníma očima a uplatnit znalost romštiny také ve veřejném prostoru, kde se běžně nevyskytuje. Většinové společnosti pak pomáhá poznat svět romských dětí a mladých dospělých. Soutěž zároveň zvyšuje povědomí o možnostech romštiny.

„Myslím, že by to měla znát i ta většinová společnost a velmi často by zásadně změnila svůj názor,“ shrnula po četbě literárních příspěvků jejich možný přínos pro veřejnost patronka soutěže Táňa Fischerová.

Publicistka a romistka Karolina Ryvolová, členka literární poroty Romano suno, popsala svou zkušenost v soutěži takto: „Romano suno je pro mě příležitost nahlédnout do duše romských dětí a náctiletých, kteří nebojácně popisují svou každodenní drsnou realitu. I když soutěžící zasílají také spoustu veselých příspěvků, které co do kvality romštiny mohou být klidně lepší, drsné příběhy z ubytoven, dětských domovů a nepřátelského školního prostředí se mi zadírají pod kůži a zůstávají se mnou dávno po ukončení soutěže. Moje hlavní poznání za uplynulé dva roky v porotě je to, že romské dítě přestává být dítětem daleko dříve než neromské a nesnadnost svého postavení ve společnosti přijímá s nadhledem hodným stoika. Taková pokora mě naplňuje posvátnou úctou.“

Pro mnohé ze soutěžících je jejich příspěvek vůbec první zkušenost s psanou podobou romštiny. Romština sice popsanou gramatiku i pravopis má, až na naprosté výjimky se ale nikde neučí. Oproti obvyklým tvůrčím potížím se tak děti píšící do Romano suna popasovávají například s úskalím, jak zapsat romské hlásky, které má romština navíc oproti češtině.

Při vědomí rychlého ústupu romštiny (v nejmladší generaci mluví romsky třikrát méně Romů než v generaci nejstarší) jsme se letos rozhodli obohatit Romano suno o další komponentu – mluvené slovo. Cílem je snížit náročnost a oslovit tak pro soutěž ještě více dětí facebookové generace. Nově mohou děti do Romano suna přispívat záznamy rozhovorů, reportážemi, scénkami či vyprávěnými příběhy.

Každoročně si soutěžící mohou vybrat buď z navrhovaných témat, anebo zvolit téma vlastní. Témata letošního ročníku se soutěžící dozvědí 8. dubna – na Mezinárodní den Romů, kdy bude soutěž vyhlášena. Na samotnou tvorbu mají čas do konce školního roku (27. června 2014). Slavnostní vyhlášení nejlepších literárních, orálních i výtvarných příspěvků proběhne na konci kalendářního roku. To nejlepší se také objeví (s českým a anglickým překladem) ve sborníku Romana suna 2014.

Soutěže se každoročně účastní stovky dětí ze základních a středních škol po celé republice. „V roce 2013 dorazilo do Nové školy 338 příspěvků, z nichž porota vybrala 40 vítězů ve čtyřech věkových kategoriích. O vítězných příspěvcích rozhodovala romsko-česká porota, v níž zasedli například prozaička Iveta Kokyová či básnířka Renata Berkyová či výtvarnici Ladislava Gažiová a Antonín Střížek.

Více o soutěži najdete na www.novaskolaops.cz

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon