Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vycházejí vzpomínky nejstarší pamětnice holokaustu

27. listopadu 2012
Čtení na 1 minutu

Historii 20. století zahrnují vzpomínky koncertní klavíristky Alice Herzové Sommerové, které vycházejí při příležitosti jejích 109. narozenin. Kniha autorky Caroline Stoessingerové nazvaná Století moudrosti přináší příběh ženy, která je podle nakladatele nejstarší žijící osobou na světě, jež přežila holokaust. Součástí publikace vydané nakladatelstvím Jota je předmluva bývalého českého prezidenta Václava Havla.

Alice Herzová Sommerová na vlastní oči viděla téměř celé minulé století a první dekádu století nového. Vyrůstala v Praze v umělecky založené rodině, mezi jejíž přátele patřili například Franz Kafka a Max Brod. Na klavír začala hrát v pěti letech a jako klavíristka získala mezinárodní renomé. V roce 1943 byla s rodinou transportována do ghetta v Terezíně. Stala se známou jako pianistka z Terezína, když zde odehrála spoluvězňům na 150 koncertů.

Po válce se vrátila do Prahy. Nikdo z jejích blízkých nepřežil, její manžel zahynul v Dachau. V roce 1949 odjela do Izraele, kde pedagogickou činností přispěla k zachování hudebního odkazu česko-židovských hudebních skladatelů Viktora Ulmanna, Pavla Haase, Gideona Kleina a Hanse Krásy. V roce 1986 se odstěhovala za synem do Londýna, kde dodnes stále několik hodin denně cvičí na klavír.

Století moudrosti je inspirující příběh o celoživotním krédu jedné ženy: tváří v tvář nejhoršímu zlu, jaké kdy člověk poznal, nacházet v životě dobro. Je to svědectví o pevných přátelských svazcích, o moci hudby a o tom, jak je důležité vést život v materiální prostotě, intelektuální zvídavosti a nekonečném optimismu.

Alici Herzové Sommerové před dvěma lety český stát udělil cenu Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury ve světě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon