Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Makedonští Romové objektivem německých vojáků. Khamoro otevřelo unikátní výstavu

31. května 2018
Čtení na 1 minutu

V rámci právě probíhajícího festivalu Khamoro byla zahájena unikátní výstava Makedonští Romové objektivem německých vojáků. V Galerii Zahradník bude k vidění až do 17.června.

Výstava představuje jedinečnou kolekci dokumentárních fotopohlednic z 1. světové války v Makedonii. Vystavené zvětšeniny originálních fotografií jsou úzkým výběrem ze sbírky kurátora výstavy a tematicky jsou zaměřeny na Romy. Fotopohlednice vytvořili vojáci sloužící v německo-rakouské armádě, aby je posílali svým rodinám a přátelům. Fotografování pro ně bylo vykročením za hranice své dosavadní zkušenosti, do kulturního prostoru bývalé Osmanské říše. A tak přestože nám jejich dobové záběry přibližují život makedonských Romů pouze z vnějšku a s různou mírou stylizace, jsou zajímavou etnografickou výpovědí s velkou dokumentární hodnotou.

Kurátor výstavy Mgr. Zbyněk Andrš, Ph.D. se dlouhodobě zabývá romskou kulturou a jazykem. Kromě nahrávání písňového folkloru patří k jeho profesnímu sběratelskému zájmu i sbírání starých pohlednic s romskou tématikou. V současné době působí na Katedře sociální a kulturní antropologie na Univerzitě Pardubice.

FOTOGALERIE


Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon