Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Mario Maya, flamenko tanečník, choreograf a člověk ztělesňující kulturu Romů

26. října 2020
Čtení na 4 minuty

„Flamenco, v tomto případě tanec, je umění, které předpokládá intelektuální přípravu v nejširším slova smyslu. Být zasvěcen do toho a učit se je možné jen tehdy, když bereš humanismus jako životní filozofii; a to je jediný základ, který umělci umožní vytvářet.“ To byly základní předpoklady, ze kterých romský choreograf a tanečník Mario Maya formoval svou uměleckou osobnost a učitelskou doktrínu. Maya by se v pátek 23. října dožil 83 let.

Mario Maya Fajardo, se narodil v Córdobě v roce 1937 a vyrostl v Granadě. Jeho matka, Trinidad Maya, se přestěhovala do města, aby pracovala ve čtvrti Sacromonte, zpívala a tančila pro turisty v jedné z jeskyní, které byly proměněny v tablao ( Tablao je španělské slovo pro místo konání flamenkových představení). Právě zde se mladý Mario seznámil s flamenkem.

V šestnácti letech se přestěhoval do Madridu, aby mohl studovat tanec na akademii El Estampío. Stalo se to proto, že anglická malířka Josette Jones namalovala jeho olejový portrét, který vyhrál soutěž v Londýně; Mario následně obdržel finanční odměnu v hodnotě 200 000 peset na financování svých tanečních studií v Madridu. Plný snů vyhledával a navštěvoval flamenko v Madridu, dokud ho nezaměstnal tablao jménem Zambra. Osud znovu zasáhl, tentokrát v podobě prestižní choreografky a tanečnice Pilar López, kterou technika mladého Gitana, (Roma) příjemně překvapila. Začlenila ho do svého baletu a stala se jeho učitelkou a hlavní podporovatelkou.

Svět ležel tanečníkovi u nohou, nejen s ohledem na tanec a jeho techniky, ale také choreografii; stejně důležité je, že přišel do kontaktu s novými hudebními a tanečními kulturami. Mario byl vnímavý ke všemu, co viděl na svých častých cestách po celém světě. Byl chytrý, rychle se učil, studoval choreografii a začal chápat umění z humanistické perspektivy, kterou přijal jako životní filozofii a profesi.

Po několika letech opustil společnost Pilar López a zahájil svá první tvůrčí dobrodružství – původně ve spojení s „La Chunga“ („La Chunga“, která se narodila jako Micaela Flores Amaya, byla španělská flamenko tanečnice a malířka naivního umění), se kterými cestoval po celé Americe; a později se ženou, která se stala jeho manželkou, Carmen Mora.

V tom okamžiku pocítil silnou potřebu stát se choreografem. Příležitost se naskytla, když mu byla prodloužena smlouva k vedením umělců z Kolumbie na turné po Spojených státech. Chopil se příležitosti a využil dlouhého pobytu v New Yorku, kde nasával avantgardní trendy.

VIDEO

Po svém návratu do Španělska, vybavený znalostmi, které získal, a na vrcholu své osobní a umělecké zralosti, zahájil svou sólovou cestu založením vlastní společnosti.

Hledání nových forem a formátů, v nichž vyjádřil svou přetékající kreativitu, ho přivedlo společně s granadským básníkem Juanem de Loxou v roce 1974 k premiéře představení Ceremonial, čímž položil základy nové koncepce divadla a flamenka.

Mario chtěl zůstat v kontaktu s Romy a se svou čtvrtí Sacromonte v Granadě, které byly zdrojem jeho inspirace, a tak zde otevřel studio zvané Zincalé, které se stalo místem setkání romských intelektuálů a umělců té doby. Právě zde vznikla hra Camelamos naquerar (což v dialektu Calé znamená „chceme si promluvit“), vycházející z děl romského spisovatele a básníka José Heredia Maya. Bylo to jedno z největších Mayových uměleckých děl, ve kterém využil veškerého expresivního bohatství flamenka spolu se svou moderní scénickou vizí k tomu, aby udělal něco zcela nového – odsuzujícího anticiganismus, který se projevoval již více než pět století v sérií zákonů a opatření zaměřených na pronásledování a vyhlazování Romů. Práce znamenala zlom v historii Romů, protože představovala historii tak, aby Romové věděli, kdo jsou a proč jsou v této situaci. Práce si získala respekt jak doma, tak v zahraničí.

V tomto okamžiku kariéry Mario Maya překypoval kreativitou. Jeho další dílo, Ay! Jondo bylo zaplaveno “gitanería flamenca” – duchem romského flamenka – a stále více a více byl přesvědčen, že flamenko je „nejčistším uměleckým projevem Romů“.

Od fanoušků i institucí získal jednoznačné veřejné uznání: to zahrnovalo několik ocenění v Národní umělecké soutěži flamenka (Córdoba v roce 1977), získal taneční cenu Premio de Baile, kterou udělil předseda svazu Flamenca Jereza de la Frontera (v roce 1977), Zlatou medaili Medalla de Oro de Andalucía udělenou Junta de Andalucía (Sevilla v roce 1986) a národní taneční cenu Premio Nacional de Danza, kterou uděluje španělský ministr kultury (Madrid, rok 1992).

Kromě toho se věnoval i kinematografii. Na jedné straně upravoval vlastní díla (Camelamos naquerar, Ay! Jondo a Amargo) a na druhé straně se podílel na celovečerních filmech, které režírovali mezinárodně uznávané osobnosti, například Corre Gitano od francouzského romského režiséra Tonyho Gatlifa a Flamenco od Španěla Carlose Saury.

Mario Maya zasvětil poslední roky svého života velkoryse a moudře výuce. Horlivě předával bohatství svých uměleckých zkušeností dalším generacím. V roce 1983 v Seville Centro de Actividades Mario Maya založil místo pro výuku flamenko tance, klasického tance a jazzu podle zásad humanistického učení, k nimž se vždy hlásil. Instituce nabídla program, který nejen vyškolil studenty v oborech flamenka a tanca, ale také zde byly i další doplňující předměty, jako je historie, hudba a filozofie.

Mario Maya, flamenko tanečník, choreograf, člověk ztělesňující kulturu Romů zemřel ve svém domě v Seville 27. září 2008.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon