Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Milan Žigmond: Bez čeho se Vánoce neobejdou

27. prosince 2016
Čtení na 2 minuty

Zpravodajský server Romea.cz vyhlásil literární soutěž o nejlepší povídku s tématem “Romské Vánoce”. Postupně zveřejňujeme deset úspěšných textů. Dalším je text Marcely Milana Žigmonda “Bez čeho se Vánoce neobejdou”.

Rád bych se s vámi podělil o svůj pohled na Vánoce, jaký smysl pro mě mají. Abych vám jej co nejvíce přiblížil, povím vám příběh.

Vrátíme se v něm do roku 2014, tuším, že to bylo září. S rodinou jsme se rozhodli, že se vydáme za lepším životem do ciziny, a tak jsme prodali skoro všechno, co doma bylo, a vydali se do Holandska. Tam nám to nějak nevyšlo a nakonec jsme skončili v centru pro imigranty, kde nás nechali i přesto, že je Česká republika součástí Evropské unie, ale to už je jiný příběh.

Řekli jsme si, že pojedeme zpátky domů. Měli jsme ještě trochu peněz, a tak jsme za ně koupili lístek pro babičku, která dojela zpátky do České republiky a sehnala peníze na lístky pro nás. 23. prosince v pět hodin ráno jsme se já, matka, otec, sestra a bratr, který měl tehdy 6 let, vydali pěšky za silného sněžení přibližně milion kilometrů. Tedy aspoň tak mi to připadalo, ve skutečnosti to bylo asi 10 km k první autobusové zastávce. Nikdo z nás ani nepomyslel na to, že zbývá jeden den do Vánoc, prostě jsme jen chtěli domů.

Po třiceti hodinách strávených cestováním jsme konečně byli v Břeclavi. Protože doma jsme nic neměli, vydali jsme se k tetě, kde na nás už čekala babička, která navařila a připravila dárek pro malého bratra. Když jsme přišli, uvědomil jsem si, že jsou Vánoce. V bytě o dvou místnostech nás bylo najednou jedenáct lidí, všichni jsme seděli, jedli, vykládali si a byli rádi, že vidíme jeden druhého.

Nebyli jsme sice tak úplně doma, ale byli jsme všichni spolu a byli jsme šťastní. A o tom, podle mě, Vánoce jsou, hlavě ty naše „romane karačoňa“. Ten rok to nebylo o dárečkách pod stromečkem, každý z nás dostal ten nejlepší dárek, jaký může člověk dostat – lásku a přítomnost těch, na kterých vám nejvíce záleží.

Všem, kteří si přečtou můj příběh, bych chtěl vzkázat: Nepřemýšlejte nad tím, kde seženete co nejhodnotnější a nejlepší dárek pod stromeček. Snažte se darovat čas, užít si ho s dětmi, rodinou, nenechejte babičku s dědečkem, jak je tomu u některých zvykem, o samotě v domově důchodců. Čím víc vás bude pohromadě, tím veselejší tyto svátky budou.

Takže bez čeho že se Vánoce neobejdou? Odpověď zní bez rodiny a tím nemyslím jenom úzký okruh rodiny, ale i kamarády a všechny vám blízké.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon